Megjelentek a rezsicsökkentés részletszabályozásai

napelem

Az eddig formájában megszűnik a lakossági áram- és gázfogyasztásra érvényes rezsicsökkentett árszabályozás. A 2022. július 13-i bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár.

Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik.

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet a kedvezményes fogyasztási mennyiségeket határozza meg. Az alkalmazandó árakról, csak a Rezsibiztos adott tájékoztatást.

A rendelet szerint a megjelölt fogyasztási mérték felett a lakossági fogyasztó lakossági piaci áron jogosult villamos energiát vételezni.

A rendeletből kiderül, hogy azt nem kell alkalmazni a hőszivattyú működtetéséhez a lakossági fogyasztók által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget e rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni.

A Rezsibiztos tájékoztatása szerint, alábbi árakat kell fizetni majd a villamos energiáért:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 Ft marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 Ft/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 Ft lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 Ft-ot.
  • Az éjszakai áram 23,1 Ft/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 Ft a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 Ft-on.
  • Az áram esetén a kormányzati bejelentés szerint nincs plusz gyerekkedvezmény.

Földgáz esetén pedig:

  • 1729 m3 éves fogyasztásig, vagyis 144 m3/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 Ft/m3.
  • E fölött 747 Ft/m3 lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 Ft lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 m3-rel emelkedik, négygyerekeseknél 900 m3-rel, öt gyereknél még további 300 m3-rel a fogyasztási limit, és így tovább.

A kedvezmény fogyasztási helyhez kötött lesz, azaz a kedvezményes árat fogyasztási helyenként lehet igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek több fogyasztási hely van a nevén, a kedvezményt minden egyes fogyasztási helyre igénybe lehet venni.

Nem számítják egybe a magánszemély által összesen vásárolt energiamennyiséget. Viszont arra sincsen lehetőség, hogy átlagoljon valaki, azaz az egyik hely túlfogyasztását a másik hely átlag alatti fogyasztásával egyenlítse ki.

Egy fogyasztó havi átlagfogyasztását a rendelet szerinti úgy határozzák majd meg, hogy a kedvezményes mennyiségeket időarányosan lehet majd igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.

A napelemet működtető, a rendszerbe visszatápláló, olykor viszont onnan is vételező fogyasztóknak kedvez a rendelet, amely szerint “ha az elszámolási időszak során a  vételezett és betáplált villamosenergia-mennyiségek szaldója alapján az  elosztó hálózatba történő villamos energia betáplálás áll fenn, akkor a  betáplált villamos energia a  háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjét ellátó egyetemes szolgáltató, a részére – mint lakossági fogyasztó részére – értékesített villamos energia a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron kerül elszámolásra, az alkalmazott árszabás egységárára figyelemmel”.

További kedvezmény, hogy “a háztartási méretű kiserőművet üzemeltető felhasználó esetén az éves szaldó elszámoláskor figyelembe kell venni az időközi elszámolás alapján fennállt, az elosztó hálózatba történt villamos energia betáplálási többletet, ha az időközi elszámolás és az éves szaldó elszámolás közötti időszakra vonatkozóan a vételezett villamos energia mennyisége magasabb, mint a betáplálás”.

Jelentősen nőtt a napelemek iránti érdeklődés a bejelentés óta, így aki még nem szerződött le telepítővel az könnyen átcsúszhat már a jövő év elejére.

Ezért nem érdemes várni, ha valaki napelem rendszerben gondolkodik, mert az árak is jelentősen nőhetnek addig, ugyanis importtermékről van szó, így a napelem kivitelezéssel foglalkozó cégek nem forintban fizetnek. A másik az eszköz beszerzés, ami miatt érdemes azonnal lépni, hiszen a telepítőknek a kivitelezési kapacitásokat is fel kell építeni, illetve igyekeznek megerősíteni a beszerzési háttereket is, hogy azok is stabilak legyenek.

Az energia-veszélyhelyzet miatt megindult a roham a napelemekért.

Kérjen fogyasztási szokásait feltérképező szaktanácsadást és testreszabott ajánlatot! 

Együtt, eredményesen, hatékonyan tudjuk felvenni a versenyt az elszabaduló energia árakkal. Keressen bennünket bizalommal!