Blog...

Ha megszűnik a rezsicsökkentés, akkor pótoljuk napelem rendszerrel!

Változások az áramszolgáltatóknál - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter - PV Energy

Megváltoztak a szabályok a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Kiderült, nem jár majd minden háztartásnak a hatósági ár! Ha sokat fogyaszt, sokat is fizet! A kormány döntése értelmében 2022. augusztus 1-jétől megváltozik a jelenleg hatósági áron ellátható felhasználók köre, így egyes vállalkozások már nem kapják védett áron az energiát, és bővül azoknak a köre, akiknek már piaci árat kell fizetniük.

A veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet módosította az egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosultak körét, azonban a változtatás nem érinti a jelenlegi lakossági ügyfeleket. A jelenlegi lakossági ügyfelek a villamosenergia-szolgáltatást továbbra is a rezsicsökkentett áron vehetik igénybe, a rendelettel kapcsolatosan további teendőjük nincs.

A változás azokat a jelenleg egyetemes szolgáltatásra jogosultakat érinti, akik nem minősülnek mikrovállalkozásnak és a rendeletben meghatározott időpontban nem egyetemes szolgáltatótól vásárolták az energiát.

A Kormány döntése értelmében a lakosságon túl rezsicsökkentett áron kapja az energiát 2022. augusztus 1-jétől az idei év végéig mintegy 100 ezer mikrovállalkozás, továbbá azok, akik jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében vagy egyetemes szolgáltatási áron vételezték azt. Továbbá az önkormányzati és állami bérlakások, szállóférőhelyek üzemeltetői is, illetve, akik nem lépik túl a villamos energia esetén az évi 4606 kWh, míg a földgáznál évi 1489 m³ felső limitjét. Az ezen mennyiséget meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik.

A rendelet utolsó pontja értelmében elmondható, hogy körülbelül az átlagosnál egy picit nagyobb családi ház ebbe még belefér, de a felső határ fölött a piaci árak érvényesek a mikrovállalkozások számára is. Eddig azok a vállalkozások, amelyek csökkentett áron kapták az elektromos áramot, olyan vállalkozások voltak, ahol a dolgozói állomány nem lépte túl a 10 fős határt, vagy 4 milliárd forint alatt maradt az éves nettó árbevétel vagy mérlegfőösszeg.

Kik tartoznak még a rezsicsökkentés körébe?

A hatályos jogszabály értelmében, így már csak jóval kevesebb vállalkozás tartozik a kedvezményezettek körébe. Ezentúl csak azon mikrovállalkozásoknak jár a csökkentett áram- és gázár, ahol legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak, az árbevételük vagy a mérlegfőösszegük pedig nem haladja meg a 2 millió eurót (nagyjából 800 millió forintot), illetve azok, akik 2022. június 18-án már egyetemes szolgáltatás keretében kapták a villamos energiát és/vagy a földgázt.

Mindazon ügyfeleknek, akik a Korm. rendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, 2022. július 1-jéig saját érdekükben nyilatkozniuk kellett az áramszolgáltatójuk felé az érintett felhasználási helyeik megjelölésével annak érdekében, hogy az áramszolgáltatójuk folytatólagosan biztosíthassa számukra az áramszolgáltatást. Amennyiben a kormányrendelet alapján az egyetemes szolgáltatásra már nem jogosult ügyfél nem tesz nyilatkozatot, úgy az áramszolgáltató nem köteles az érintett áramellátását biztosítani.

Nem kell nyilatkozatot tenni a mikrovállalkozásoknak, amennyiben jogosultak az egyetemes szolgáltatásra, továbbá áramszolgáltatás esetében:

  • kisfeszültségen vételezel, és
  • az összes felhasználási helyed tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználónak minősülsz, és
  • 06.18-án egyetemes szolgáltatótól vásároltad az áramot.

gázszolgáltatás esetében:

  • 20 m3/h kapacitást nem haladja meg a vásárolt kapacitásod, és
  • 06.18-án egyetemes szolgáltatótól vásároltad a földgázt.

Nyilatkozniuk kell az önkormányzatoknak, az állami bérlakásokat üzemeltetőknek és belügyi szervek rendelkezésében lévő, lakásnak nem minősülő szállóférőhelyek, lakóegységek üzemeltetőinek.

Az árammal kapcsolatban ezen kívül nyilatkozatot kellett beadniuk azoknak a nem lakossági fogyasztóknak, akik 2022.06.18-án egyetemes szolgáltatás keretében vételeztek áramot, és 2022. augusztus 01-jét követően nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, vagyis nem felelnek meg a fentebb felsorolt feltételeknek.

A gázzal kapcsolatban ezen kívül nyilatkozatot kell beadniuk azoknak a nem lakossági fogyasztóknak, akik 2022.06.18-án egyetemes szolgáltatás keretében vételezték a földgázt, és 2022. augusztus 01-jét követően nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra.

Figyelni kell arra is, hogyan kötöttünk szerződést a szolgáltatóval!

A rezsicsökkentés nem a székhelyen múlik, hanem azon, hogy a vállalkozó annak idején magánszemélyként vagy vállalkozásként kötött szerződést a szolgáltatóval.

Ha a szolgáltatási szerződést a vállalkozás nevére kötötték, akkor nincsen kiskapu. Hiszen a szolgáltató bármikor jogosult ellenőrizni, és akik nem felelnek meg a jogszabály kritériumainak, azokat büntetni fogják.

Ha a szolgáltatóval vállalkozóként kötött szerződést egy érintett, aki a lakcímén üzemelteti a cégét, és megfelel a július 1-től támasztott jogszabályi kritériumoknak, akkor továbbra is kedvezményes árat fizethet, és nincs teendője. Viszont, ha a vállalkozás mérete vagy a csatlakozási teljesítménye, illetve kapacitása meghaladja a limitet, akkor szükséges a nyilatkozat, hogy ne jöjjön az ötszörös árról a számla. Ahhoz, hogy a vállalkozások „beleférjenek” a rezsicsökkentés feltételeibe, az átlagos háztartási fogyasztás másfél-kétszeresét használhatják fel.

Ha az érintettek nem nyilatkoznak, akkor 2022. augusztus 1-től az egyetemes szolgáltatótól a felhasznált energiát a tőzsdei ár kétszereséért fogják vételezni. Ez pedig most legalább ötszöröse a rezsiáraknak. Amennyiben viszont megtörténik a nyilatkozat, úgy 2022. augusztus 1. és december 31. között a rezsicsökkentett árnál magasabbat, de nem az ötszörösét kell megfizetni.

Látható, hogy ezzel a rendelet módosítással csökkent a hatásig árszabásba tartozók köre, és várhatóan a jövő évvel tovább fogják szűkíteni ezt a kört, így nagyon fontos már most, alternatív megoldást keresni azon kis és közepes vállalkozásoknak, akikre már nem vonatkozni a rezsicsökkentés. Az energia költségek csökkentésének hatékony módja a gyorsan megtérülő napelemes rendszerrel történő saját energiatermelés. 

Ha az Önöknél is elszálltak az energia árak, vagy várható a jelentős emelkedés, akkor érdemes gyorsan lépni. Ha a vállalkozás teljesítmény igénye az 50 KW HMKE (háztartási méretű kiserőmű) méreteken belül van, akkor a szaldó elszámolás vonatkozik rá, így 2023. évvégéig mindenképpen érdemes kiépíteni a napelemes rendszert. Azoknál a cégeknél is érdemes már most előre gondolkozni, akikre még vonatkozik kedvező díjas szerződése 2022. évben, nekik is időszerű elkezdeniük előre tervezni a beruházást, mert jövő évben tovább szűkülhet a hatsági árszabásban részesülők köre.

Kérjen  fogyasztási szokásait feltérképező szaktanácsadást és testreszabott ajánlatot!

Együtt, eredményesen, hatékonyan tudjuk felvenni a versenyt az elszabaduló energia árakkal. Keressen bennünket bizalommal!

Töltse le most díjmentesen a Napelem telepítési kisokos e-bookot itt:

 

KÉREM A KISOKOST

 

…vagy kérjen ajánlatot tőlünk ezen az oldalon:

 

AJÁNLATKÉRÉS

 

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2022/07/01/rezsicsokkentes-kormanyrendelet-ara–gaz-arak/

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341