Blog...

VÉGE A REZSICSÖKKENTÉSNEK? ITT A NAPELEM TELEPÍTÉS IDEJE!

Napelem telepítés - Flamic Péter- PV Energy - egyedi ajánlat

Ne várja meg az ötszörös villanyszámlát vagy gázszámlát! Augusztus elsejétől jelentős változások állnak be a háztartások nagy tömegeinek, ami a rezsiszámlájukat illeti.

Az átlagfogyasztás felett ugyanis a piaci árat kell majd megfizetniük az áramért és a gázért. 2022.július 13-án szerdán a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe.

Energia-veszélyhelyzet van, hozzányúl a kormány a rezsicsökkentéshez

A szerdai válság kormányülést követően eldőlt: a kormány részben feladja a rezsicsökkentés rendszerét, és részben ráereszti a lakosságra az energia piaci árát. Másrészt azt is üzeni, hogy 11 év után ismét fontossá válnak a valódi piaci árak. A rezsicsökkentés szintjét a kormány lejjebb vonta, így a lakosság egy része meg fogja érezni a sokkal magasabb árakat, ezzel alkalmazkodásra kényszerülnek ezek a fogyasztók, családok.

A szerdai bejelentés főbb pontjai:

  1. 1,5 milliárd m3-ről 2 milliárd m3-re növeli a hazai gázkitermelést. A jelenlegi mezőkön tovább növelhető a kitermelés, még a drágább technológiákkal is, mert megéri ezeken az árakon.
  2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma 44 %, a tárolók töltöttsége. A cél az, hogy a lehető legnagyobb mértékben álljanak rendelkezésre készletek.
  3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
  4. Jelentősen fokozzák a lignit kitermelést.
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
  6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  7. Aki az átlag felett fogyaszt, arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást, vagy fizesse meg a piaci árat.

A csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron kell fizetnie. A rezsicsökkentett árat a lakossági átlagfogyasztásig biztosítják. A határok a következők lesznek:

  • elektromos áram esetében 210 kWh/ hó, azaz éves szinten 2523 kWh éves szinten.
  • földgáz esetében 144 m3 / hó, azaz 1729 m3 éves szinten.

Mindezek az intézkedések további kérdéseket is felvetnek:

A nyári és a téli fogyasztásom között nagyon sok a különbség: ez azt jelenti, hogy egy téli hónapban a többszörösét fogom fizetni a mostani számlámnak?

Jelenleg úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége, de ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie. Így egy átlagos kétgyermekes család évente akár félmillió forinttal is többet fizethet az áramért és földgázért.

Elektromos/plug-in hibrid autóm van, amit otthon szoktam tölteni, ez beleszámít az átlagba?

Igen. Az elektromos, vagy plug-in hibrid kocsik ugyanolyan fogyasztók, mint mondjuk egy hűtőszekrény, vagy egy mosógép – ugyanúgy beleszámítanak a kormány által húzott határba.

ev-toltes

Így, ha nincs napelemed, vagy más, saját termésű villamosenergiád, akkor óvatosan az otthon töltéssel, mert ha egy 25 kWh-s kapacitású elektromos autót otthon négyszer feltöltesz, akkor már el is ment a “rezsikvóta” nagyjából fele.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy az alacsony villamosenergia árak ideje lejárt. Ne várjuk a régi árak visszatérését! Sem az európai karbonsemleges energetikai törekvések, sem a felpörgő infláció, sem a szomszédban zajló háború és következményei, mindezek nem abba az irányba mutatnak, hogy a villamosenergiai és más energiahordozói árak rövid távon csökkenésnek indulnának.

A kérdés most az, hogy mit lehet tenni, hogy mérsékeljük a felhasznált villamosenergiánk után fizetendő költségeket?

Az energia költségek csökkentésének hatékony módja a gyorsan megtérülő napelemes rendszerrel történő saját energiatermelés, így egy háztartási méretű kiserőmű rendszerrel (HMKE) kiváltható a villamosenergia számla. Energiatárolók alkalmazásával, pedig a hatékonyság tovább növelhető.

A szaldó elszámolás végéig, azaz 2023. évvégéig mindenképpen érdemes kiépíteni a napelemes rendszert.

Kérjen fogyasztási szokásait feltérképező szaktanácsadást és testreszabott ajánlatot! 

Együtt, eredményesen, hatékonyan tudjuk felvenni a versenyt az elszabaduló energia árakkal. Keressen bennünket bizalommal!

Töltse le most díjmentesen a Napelem telepítési kisokos e-bookot itt:

KÉREM A KISOKOST

…vagy kérjen ajánlatot tőlünk ezen az oldalon:

AJÁNLATKÉRÉS

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220714/a-rezsicsokkentes-csokkentesenek-harom-fontos-uzenete-es-a-legnagyobb-kerdesek-556229; https://index.hu/belfold/2022/07/13/kormanyinfo-rezsicsokkentes-energia-veszelyhelyzet-gulyas-gergely-nemeth-szilard/

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341