Blog bejegyzések

HOGYAN TÁROLJÁK AZ ENERGIÁT AZ AKKUMULÁTOROS RENDSZEREK ?

Az RRF napelemes pályázat  és az elszámolási rendszer változása kapcsán is sokunkban felmerül a kérdés, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel, vajon érdemes az energiatárolással is foglalkoznunk?
A válasz egyértelműen: IGEN! Az energiatároló befektetés a jövőbe, hiszen a háztartások elmozdulása a központi energiaellátástól rengeteg lehetőséget rejt magában.

Napelemet szeretnénk, de vajon a tetőnk alkalmas rá?

A 100%-os napelemes pályázat megjelenésével a napelem telepítő cégeket kérdésekkel halmozzák el, hogy vajon ki lehet a sikeres pályázó? De egy a másik nagyon fontos tényezőről, sokan elfeledkeznek: a házuk tetejéről, pedig érdemes egy pillantást vetni ingatlanunk tetejére, melyre napelemet szeretnénk. A napelemek elhelyezésére szolgáló tető létfontosságú előfeltétele a napelemes rendszer telepítési folyamatának.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány alapvető tényezőt, amelyek meghatározzák, hogy a tetőnk képes-e támogatni a napelemes rendszert.

Megérkezett a lakossági napelemes pályázat

Itt van! Végre megérkezett a lakossági napelemes pályázat. Azonban alaposan megváltoztak a jogosultsági feltételek a végleges szabályrendszerben, így jelentősen erősödött a pályázat célcsoportja, illetve szociális rászorultsági jellege.

A kormányzati honlapon egyúttal közzétették a regisztrációs felhívást is a vállalkozásoknak, hogy jelentkezzenek regisztrált kivitelezőknek. A jelentkezéseket már hétfő délelőtt óta le lehet adni, így várhatóan már november elejére lesz egy alap kivitelezői lista, mellyel a lakosság fel tudja venni közvetlenül a kapcsolatot. A kivitelezői lista a pályázat teljes időtávjában folyamatosan bővíthető lesz.

ÁRAMDÍJAK? HATÁR A CSILLAGOS ÉG!

Az utóbbi időben egyre többször kerül szóba, hogy mi történik az árampiacon, mitől robbantak fel az árak, milyen folyamatok húzódnak meg az áremelkedések mögött, és ez milyen hatással lesz a hazai fogyasztókra. Valóban, ha ránézünk a tőzsdei árakra, sokkoló adatnak tűnik, hogy az idei első félév villamos energia piaci havi átlagárai 76 %-kal haladták meg az előző év azonos időszakának árait.

Az energiaellátás ára és megbízhatósága, különösen a villamos energia, kulcsfontosságú elemei egy ország energiaellátási stratégiájának. A villamosenergia-árak különösen fontosak a nemzetközi versenyképesség szempontjából, mivel a villamos energia általában az összes energiaköltség jelentős részét teszi ki az ipari és szolgáltató vállalkozások számára.

Ha napelemes rendszer, akkor elektromos autó?

Mi a közös vonás a napelemet telepítők és a villanyautósok között? Az, hogy mindkét csoportra jellemző, hogy szívesen alkalmazza az új fejlesztéseket, az új, és izgalmas technológiákat, törődnek a környezetvédelemmel, és tudatosan igyekeznek bánni pénzügyeikkel. További közös vonás a pályázatok tekintetében is megfigyelhető, hiszen jelenleg Magyarországon, rendkívüli érdeklődést és támogatást kapnak mind a lakossági e-autó pályázatok, mind a lakossági napelemes pályázatok.

Új lakossági pályázat napelem telepítésre

Közzétették az új lakosságnak szóló uniós napelemes pályázat tervezetét. Ezt két hétig bárki véleményezheti, várhatóan 2021.12.06-tól pedig meg is nyílik. A tervezetből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11,5 millió forint közötti támogatást kaphatnak a pályázók. A 100%-ban vissza nem térítendő támogatást azok a háztartások nyerhetik el, akik az országos átlagjövedelemnél kevesebb bevétellel rendelkeznek. Ráadásul önerő sem szükséges a pályázat megvalósításához. Ez a napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat lesz az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat a magyar Helyreállítási Terven (HET) belül.

DÖNTÉS SZÜLETETT A NAPELEMES RENDSZEREKHEZ KAPCSOLÓDÓ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ VÁLTÁS KAPCSÁN

Korábbi bejegyzésünkben írtunk már róla, hogy 2021. szeptember 01-től az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfelei átkerültek az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez. Az MVM pedig már meg is kezdte az átvett ügyfelek számára az áramszolgáltatás biztosítását. De nézzük, mit érdemes tudnunk erről felhasználóként!

VÁLTOZÁSOK AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓKNÁL

Az ügyfelek zavartalan átvételére készül az MVM Next 2021. szeptember 1-jétől. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez kerül át több mint 2,2 millió ügyfél az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-től; a szolgáltatóváltással az áramellátás zavartalan, a villamos energia ára nem változik, és a hálózati elosztótársaságok jól láthatóan elkülönülnek majd.

FELHASZNÁLHATÓ A MOST BEJELENTETT ZÖLD OTTHON PROGRAM NAPELEM TELEPÍTÉSRE?

Az MNB által októberben indítandó, legfeljebb 2,5%-os kamatozású zöld lakáshitelt kíván bevezetni, legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére. Az MNB azzal indokolja a csomag létrehozását, hogy a hazai piacon a 2,5 százalékos BB minősítést elérő lakások aránya igen alacsony. A tervezett hitelprogram összkerete 200 milliárd forint lesz, hitelenkénti legfeljebb 70 millió forint összeggel és maximum 25 éves futamidővel.
Érdekli,hogy Ön is jogosult-e?

Napelemes panel vagy napelem cserép megoldást válasszunk?

A világszerte megfigyelhető környezetvédelmi törekvések az építőipar ágazatában is egyre nagyobb figyelmet kapnak. Ennek hatására a gyártók, kivitelező is egyre több újítással lépnek piacra. A napelem panelek mellett megjelentek a napelem cserepek is. Érdemes-e az új technológiában gondolkodni, ha igen, akkor kik számára éri meg?

Mi tart a legtovább a napelemes rendszer telepítésekor?

A napelemes rendszerek megrendelése hosszú döntési folyamat eredménye a legtöbb háztartás és cég számára. Az első gondolattól a megújuló energiák alkalmazása felé a tényleges döntés megszületéséig hónapok, de akár évek is eltelnek. Nem véletlen, hiszen milliós beruházásról van szó, ami 25-30 évre szól és meg kell lennie a megfelelő elhatározásnak.

Megtakarítás energiával és napelemmel? Mennyi villanyt fogyaszt egy háztartás és mit tesz ehhez a napelem?

Az érdeklődőkkel és ügyfeleinkkel történő konzultációk és hosszú beszélgetések sokszor világítanak rá azokra a témákra, amiket érdemes írásban is összefoglalni. A napelemes rendszer tervezésénél az egyik első kérdés, hogy mekkora az adott háztartás, épület vagy üzem havi és éves villany számlája, illetve mekkora a havi és éves villamosenergia fogyasztás.

Megéri a bruttó elszámolás otthonfelújítási támogatással

otthonfelujitasMegéri a bruttó elszámolás mellett is napelemes rendszert telepíteni otthonfelújítási támogatással. Az otthonfelújítási támogatás 50% támogatást biztosít a napelemes rendszerek telepítéséhez. A támogatási program megjelenése óta ismert, hogy azok számára, akik igénybe kívánják venni a támogatást 2021.06.30 után az eddigi kedvező szaldós elszámolás már nem lesz választható, csak az úgynevezett bruttó elszámolás.

 

Kell az óracsere 2021.06.30. előtt a szaldós elszámolásban maradáshoz, ha otthonfelújítási támogatást akarunk igénybe venni

szaldoNyilatkozott az Államkincstár, napelemes rendszer telepítésekor kell az óracsere 2021.06.30. előtt a szaldós elszámolásban maradáshoz, ha otthonfelújítási támogatást akarunk igénybe venni.Nem jó hírt kell közölnünk azoknak, akik szaldó elszámolásban szeretnének maradni és az otthonfelújítási támogatást is igénybe vennék a napelemes rendszerük telepítésénél.

Új pályázat indult a kisvállalkozások fejlesztésére és napelemes rendszerek telepítésére, 2021 júniustól lehet újra pályázni

vinop palyazat

Napelem rendszerek telepítését is elősegítheti az új pályázat, mely a VINOP 1.2.1-21 néven indult, a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztések támogatására. A cél a hazai kkv-k versenyképességének javítása, a gazdaságban végbemenő folyamatokhoz való alkalmazkodás, illetve felzárkózás, valamint az új lehetőségek elérhetővé tétele, melyben a napelem rendszerek telepítése segítségünkre lehet.

Újabb jó hír a napelemes rendszert telepítők számára, újra megnyílt a VEKOP-5.2.1-17 pályázat

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (VEKOP-5.2.1-17 kódszámú) Hitelprogram 2021.02.22. 09:00-tól ismét elérhetővé válik közel 1,5 milliárd Ft összeg erejéig.

 

Duplán megéri napelemes rendszert telepíteni 2021. július 1-ig a lakásfelújítási pályázatból

Két korábbi cikkemben is foglalkoztam a kormány támogatásával (518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet) megvalósuló napelemes rendszerekkel. Ez az otthonfelújítási támogatás a gyermeket nevelő családok számára érhetők el. A pályázatról általánosan a Napelemes rendszer pályázat 2021-ben című cikkben olvashat.

A pályázat optimális elszámolásával kapcsolatos cikket pedig itt találhatja.

A pályázat Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) ismertetőjében megjelent tájékoztatás szerint most a érdemes igazán napelemes rendszert telepíteni. Szóval, ha eddig halogatta, itt az idő belevágni! A cikkben elárulom, miért járhat az eddigieknél is jobban az, aki a napelemes rendszereket választja.

Hogyan használhatjuk ki a maximális támogatási összeget a lakásfelújítási pályázatból telepített napelemes rendszernél

A Kormány 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról nagyon sokak számára újabb lehetőséget teremt energiahatékonysági fejlesztésekre saját otthonukban. Sok százan érdeklődtek és folyamatosan nő az érdeklődés a közelmúltban megjelent cikkem alapján, melyben a támogatás feltételeit írtam le részletesen. A támogatás igénybevételéhez egyáltalán, de a maximális támogatási összeg kihasználásához célszerű jól átgondolni a beruházást, kiválasztani a megfelelő szállítót illetve kivitelezőt. Ehhez nyújt segítséget a cikk!

Napelemes rendszer pályázat 2021-ben

A napelemes rendszerek telepítésének finanszírozásában és ilyen módon a napenergia segítségével történő villamosenergia termelés elterjedésében a különböző pályázatok által nyújtott támogatások nagy szerepet játszanak. 2020 második negyedévében nagyjából 75 000 magyar házon működik átlagosan 4kW teljesítményű kisméretű naperőmű. A kormány középtávú terveiben a 2030-ra ezt 200 000 háztartásra szeretné kibővíteni, melyet a megfelelő ösztönző pályázati programokkal próbálnak elérni. A cikkben bemutatjuk a 2021-es pályázat részleteit!

+36 1 248 2341