Blog...

VÁLTOZÁSOK AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓKNÁL

Változások az áramszolgáltatóknál - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter - PV Energy

Az ügyfelek zavartalan átvételére készül az MVM Next 2021. szeptember 1-jétől. Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez kerül át több mint 2,2 millió ügyfél az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-től; a szolgáltatóváltással az áramellátás zavartalan, a villamos energia ára nem változik, és a hálózati elosztótársaságok jól láthatóan elkülönülnek majd.

 

Mi áll a változás hátterében?

A döntés szakértők számára nem okozott különösebb meglepetést. Az 1995-ös privatizáció óta a német RWE-EnBW irányította Elmű-ÉMÁSZ két éve egy anyaországi eszközcsere révén került át a szintén német E.ON hazai csoportjához. Utóbbi azonban úgy döntött, hogy bár jelenlegi – a Dunán-, illetve a Tiszántúlon élő – lakossági áramfogyasztóit „megtartja”, újakból már nem kér. Így az idén év elején hivatalosan is lemondott az Elmű és az ÉMÁSZ – vagyis a főváros és Észak-Magyarország – területén élő, összesen körülbelül 2,2 millió áramfogyasztó háztartás ellátásáról.

A 2021. márciusi OPUS-csoport közleményében áll, hogy az OPUS Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvényeinek százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására. Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2019 októberében jelentette be vételi szándékát a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlására. A TITÁSZ Magyarország területének egyötödén üzemelteti az elektromos hálózatot. A dinamikusan fejlődő kelet-magyarországi régióban az OPUS-csoport már rendelkezik energetikai befektetéssel. A tőzsdei holdingnak ugyanis stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.

Hogy érinti ez a fogyasztókat?

Ezen ügylet az érintett fogyasztók számára más változást nem jelent, mint hogy mástól kapják majd a számlát.

A most zajló ELMÜ-ÉMÁSZ – MVM átadás-átvétel kapcsán az ügyfelek augusztus 31- i dátummal végszámlát kapnak az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól. Itt a két vállalat arra kéri az ügyfeleket: a minél pontosabb elszámolás érdekében olvassák le és adják meg mérőállásukat, mert az ELMŰ-ÉMÁSZ augusztus 31-i záró mérőállása lesz az MVM Next-nél a szeptember 1-jei nyitó mérőállás.

Ezen kívül MVM és az E.ON Hungária Csoport közötti átfogó megállapodás eredményeként ugyancsak szeptember 1-jétől az MVM Csoporthoz kerül, valamint megújul az ÉMÁSZ Hálózati Kft., amely MVM Émász Áramhálózati Kft. néven folytatja a villamosenergiahálózat üzemeltetését Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megyében, illetve Pest megye keleti és Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részein.

Budapesten és Pest megye legnagyobb részén a villamosenergia-hálózat fenntartója és üzemeltetője ezentúl is az ELMŰ Hálózati Kft. lesz, amely az E.ON Hungária Csoport tagja. A cég továbbra is kapcsolatban marad ügyfeleivel, mert minden műszaki beavatkozást igénylő feladatot elvégez a jövőben is, például a mérőórák felszerelését, cseréjét, ellenőrzését és szükség szerint helyszíni leolvasását is. Az ilyen típusú ügyek kezelése az ELMŰ Hálózati Kft.-hez tartozik majd.

Ezzel a tranzakcióval 2021 végére az MVM Next 6,4 millió egyetemes szolgáltatásban ellátott ügyfél részére szavatolja a zavartalan földgáz- és villamosenergia-ellátást, továbbá több mint 55 ezer üzleti ügyfél szabadpiaci villamosenergia- és földgáz-kiskereskedője is lesz.

A most zajló ELMÜ-ÉMÁSZ – MVM átadás-átvétel kapcsán az ügyfelek augusztus 31- i dátummal végszámlát kapnak az ELMŰ-ÉMÁSZ-tól.

Az MVM Next az ügyfelek átvételét követően az ország energiafelhasználásának mintegy 50 százalékát biztosítja majd.

A szolgáltatóváltás nem vonatkozik az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal jelenleg is versenypiaci szerződésben álló ügyfelekre, számukra továbbra is a vállalatcsoport biztosítja a villamosenergia-szolgáltatást.

NAPELEMES rendszerekhez kapcsolódó elszámolás

A napelem-tulajdonosok esetében az elszámoláshoz becsült mérőállást vesznek figyelembe, amelyet az előző évi tényfogyasztás alapján határoznak meg. Ha nem áll rendelkezésre leolvasott adat, például mert nincsen még egy éve a hálózatba kapcsolva a napelemes rendszer, akkor mindkét számlálóra (vételezés és visszatáplálás) becsléssel történik a mérőállás megállapítása. Mivel a végszámla miatt egy plusz elszámolószámla készül, előfordulhat, hogy az éves szaldóelszámolásnál egyedi esetekben eltérés mutatkozik majd.

Napelem tulajdonosoknak, akik távleolvasós mérővel rendelkeznek nincs teendőjük: a 2021.08.31-i mérőállást az elosztó behívja, a visszatáplálási értéket megbecsüli és ez alapján készül el a végszámla.

A napelemes átállási veszteséggel kapcsolatos felvetések, akkor állják meg a helyüket, ha az elszámolás most megtörténik, de egy tavaszi fordulónapos szaldós elszámolás fordulónapját nem teszik át augusztus végére, hanem velük jövő tavasszal mégegyszer elszámolnak egy éven belül. Erről viszont nincs még infó. Kövessük az eseményeket.

 

Ha kérdése van a témával vagy a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, írjon nekünk ide kattintva és szakértőink segítenek eligazodni az információk között!

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341