Blog...

DÖNTÉS SZÜLETETT A NAPELEMES RENDSZEREKHEZ KAPCSOLÓDÓ ÁRAMSZOLGÁLTATÓ VÁLTÁS KAPCSÁN

az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfelei átkerültek az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez

Korábbi bejegyzésünkben írtunk már róla, hogy 2021. szeptember 01-től az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfelei átkerültek az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-hez. Az MVM pedig már meg is kezdte az átvett ügyfelek számára az áramszolgáltatás biztosítását. De nézzük, mit érdemes tudnunk erről felhasználóként!

 

Érheti hátrány a fogyasztókat?

Az átvételt megelőzően felröppent a hír, miszerint a napelemes ügyfeleket esetlegesen hátrány is érheti az áramszolgáltató váltással kapcsolatban. A háztartási méretű kiserőművesek (HMKE) nemcsak vételeznek áramot a hálózatról, hanem be is töltenek a rendszerbe, a szolgáltatóváltás az ő esetükben ezért okozott zavart.

Azonban a váltást követően, a hét elején közös közleményében az MVM Next, az EON Hungária csoport és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), arról tájékoztatta az ügyfeleit, hogy nem éri őket hátrány – a napelemes ügyfeleket sem.

A tájékoztatás szerint minden érintett ügyfél, beleértve a háztartási méretű kiserőművel rendelkezőket is, az Elmű-Émásztól végszámlát kapnak majd, amely az éves szaldóelszámolás megszokott rendjében is változást jelent.

Milyen döntés született ?

Annak érdekében, hogy a többlettermeléssel rendelkező napelemes ügyfeleket ne érje hátrány a rendkívüli elszámolás miatt, az elmúlt időszakban az átadó és az átvevő fél kidolgozta, hogy azoknál a háztartási méretű kiserőművel rendelkező ügyfeleknél, akiket az elszámolás kedvezőtlen lenne pénzügyileg, az MVM Next az éves elszámolás idején a rendszerhasználati díjak kiszámításánál az Elmű-Émász elszámolásának eredményét is figyelembe veszi, így az ügyfeleknek a szolgáltatóváltás nem jár majd hátrányos következményekkel. A megoldásról az érintetteket az MVM Next külön tájékoztatni fogja.

Az energiahivatal megvizsgálta a háztartási naperőművek termelésének elszámolására kidolgozott szolgáltatói javaslatot, és megállapította, hogy a megoldás korrekt feltételeket teremt a naperőmű-tulajdonosok számára. Alkalmazásával a naperőműves háztartásokat nem éri anyagi kár, és a javaslat a hatályos jogszabályoknak is megfelel. A szabályozó hatóság továbbra is nyomon fogja követi a szolgáltatóváltás folyamatát, és ellenőrizni fogja a javaslatban foglaltak gyakorlati megvalósulását is.

A MEKH jelezte azt is, hogy a háztartási naperőművek esetében alkalmazandó szaldó elszámolás 2023. december 31-ig érvényben marad, és minden további szolgáltatóváltás esetén ezt kell alkalmazni.

Ajánlatot kérek napelemes rendszerre

 

Források:
Portfólió. (2021. 09 06). Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210906/mvm-nem-eri-hatrany-a-napelemes-ugyfeleket-a-szolgaltatovaltas-miatt-499328
TELEX. (2021. 09 06). Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2021/09/06/napelem-aramszolgaltato-valtas-mvm-next-elmu-emasz-elszamolas

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341