Blog...

Új lakossági pályázat napelem telepítésre

Közzétették az új lakosságnak szóló uniós napelemes pályázat tervezetét. Ezt két hétig bárki véleményezheti, várhatóan 2021.12.06-tól pedig meg is nyílik. A tervezetből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11,5 millió forint közötti támogatást kaphatnak a pályázók. A 100%-ban vissza nem térítendő támogatást azok a háztartások nyerhetik el, akik az országos átlagjövedelemnél kevesebb bevétellel rendelkeznek. Ráadásul önerő sem szükséges a pályázat megvalósításához. Ez a napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázat lesz az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat a magyar Helyreállítási Terven (HET) belül.

Négy szakaszban lehet majd pályázni megyénként, várhatóan 2021. december 06-tól.

Napelemre és fűtéskorszerűsítésre kaphat majd 100%-os, vissza nem térítendő támogatást 35 ezer háztartás. A lehetőséggel alapvetően a családosokat és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat célozná meg a kormány – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapjára feltett közlemény. Célja a pályázatnak, hogy a minél több ember tudjon élni energiahatékony ingatlanban és így növekedjen az ellenálló képesség a jövedelmi, energiaárakbeli és éghajlati változásokkal szemben.

A pályázat forrásának jelentős részét a helyreállítási alapból fedezné Magyarország. A pályázat eredményeként 175 Megawatt beépített új napelemkapacitás létesülését várják, amely mintegy egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

A pályázatot négy ütemben hirdetik majd meg régiós csoportosításban, egy hetes csúsztatásban, az első ütem 202. december 06-tól indulna 2022. január közepéig, több mint 100 milliárd forint kerettel. A pályázat lebonyolítója az lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. A 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásra azok a családok pályázhatnak, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésére.

A felhívási tervezeteket a napelem.palyazat.gov.hu honlapon érhető el, melyeket szeptember 12-éig lehet véleményezni a kivitelezőknek és a lakosságnak egyaránt. Ezt követően a kivitelezőknek várhatóan október 18-án nyílik meg a regisztrációs időszak, ugyanis csak a regisztrált vállalkozások vehetnek részt a pályázat kivitelezésében.

A lakosság 2021. december elejétől kezdheti majd meg a kapcsolatfelvételt a regisztrált kivitelezőkkel, november elejétől lehet előszerződést kötni, majd 2021. december 06. és jövő év február között lehet az első körben a pályázatokat benyújtani. Várhatóan 2022. január második felében indulhat meg a támogatói okiratok kiadása, végül a kivitelezés.

 

ÉRDEKEL AZ ÚJ PÁLYÁZAT, TOVÁBBI INFORMÁCIÓT KÉREK

 

A pályázatot azok adhatják be, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4.850.000, -Ft alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésre.

Ezt a legegyszerűbben az alábbi képlettel számolható ki:

A pályázatot azok adhatják be, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4.850.000, -Ft alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésre.

A lakosságnak szóló tervezetből kiderülnek a legfontosabb információk, ezt IDE kattintva letöltheti!

Még csak egy-két napja kezdődött el a társadalmi egyeztetése a 3-11,5 millió forint közötti támogatást kínáló lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési EU-pályázatnak, de már sok érdekes és fontos hozzászólás, szakmai felvetés érkezett rá.

Folyamatosan érkeznek a javaslatok és valódi társadalmi egyeztetés kezdett kibontakozni a több tíz ezer családot érintő ügyben. Éppen ezért van rá esély, hogy a pályázat végső szabályrendszere eltérhet majd a társadalmi egyeztetésre kitett változattól.

A hozzászólások több főbb kategóriára, témára bonthatók…

A teljesség igénye nélkül az alábbiak szerint foglalhatók össze:

  • A jogosultsági kör. Számos hozzászólás veti fel azt, hogy most épülő ingatlannal még nem lehet pályázni, pedig jó lenne már most a tervezés/építkezés során kalkulálni műszakilag a pályázat céljával, illetve kiskorú nevén van az ingatlan, vagy nyugdíjas pályázna.
  • A beruházási cél kérdése. Többen felvetik azt a kérdést, hogy vajon miért nem engedik elszámolni a homlokzat-, illetve a födémszigetelés költségét, noha azok lényegesen javítják az ingatlan energiahatékonyságát (ezek a költségek a 6 milliós Otthonfelújítási Támogatásban elszámolható költségek), továbbá többen firtatják azt, hogy pontosan milyen tetőszerkezetre telepíthető a napelem (pl. melléképületre, garázsra, teraszra lehet-e, valamint lehet-e földre az udvarba). Azt is felvetik, hogy ha már a nyílászáró cserét is engedik elszámolni, de vannak kivitelezők, akik nem vállalják az ilyen munkákkal óhatatlanul járó kőművesi és vakolási feladatokat, akkor ezeket is lehessen figyelembe venni elszámolható költségként.
  • A beruházás mérete és felosztásának kérdése. A legtöbb felvetés/hozzászólás egyrészt arra érkezett, hogy új ingatlannál, vagy a tavalyi speciális év miatt a fogyasztási bázis megválasztása rossz, ezt rugalmasabbá kellene tenni (több szempontot belevenni). Másrészt nagyon sokan egybehangzóan azt állítják, hogy a megengedett legfeljebb 5 kW-os beépített névleges kapacitás (hőszivattyúnál legfeljebb 9 kW) túlságosan kevés, ennél érdemben nagyobb beruházást kellene megengedni ahhoz, hogy egy család energia és hűtési/fűtési igényét valóban teljes mértékben ki lehessen elégíteni.
    Éppen ebből ered a másik gyakori felvetés: lehet-e nagyobb (5/9 kW-nál nagyobb kapacitású) beruházást is végrehajtani és ha igen, akkor ennek a finanszírozási megosztása hogyan nézhet ki.
    Ezt a felvetések szerint szükséges lenne tisztázni, ahogy azt is, hogy már korábban kiépített napelemes/hőszivattyús kapacitás növelésére/kiegészítésére is fel lehet-e használni a pályázati forrást, vagy sem.
  • Az egy főre eső jövedelem számításának kérdése. Többen felvetik, hogy pontosítani szükséges azt, hogy ki számít bele a 4,85 milliós felső plafon kapcsán a figyelembe vehető személyek körébe (pl. frissen elhunyt családtag, 12. héttől a magzat, válás/elköltözés kérdését hogyan kezeljék). Azt is felvetik, hogy a bruttó jövedelemből fontos lenne levonni olyan „átfolyó tételeket”, mint a bírósági határozat alapján elrendelt gyermektartási díj, továbbá a bankhitelt, amelyek tehát a rendelkezésre álló jövedelmet valójában csökkentik és ezt egy rászorultsági alapú pályázatnál fontos lenne figyelembe venni.
    Azt is felvetették, hogy a NAV-hoz beküldött tavalyi szja-bevallásból csak a rendszeres jövedelmet kelljen figyelembe venni a számításhoz, az egyéb jövedelmeket (pl. ingatlaneladás, vagy vállalkozói jövedelem) ne.

A fentiek alapján jól látszik, hogy számos érdekes/releváns felvetés érkezett már a társadalmi egyeztetésre kitett pályázati tervezetre és szeptember 12-ig még bizonyára további számos javaslat is érkezik majd.

Ezek alapján elképzelhető, hogy változnak majd a pályázat bizonyos paraméterei, így a továbbiakban is figyelemmel követjük ennek a pályázatnak az alakulását.

ÉRDEKEL AZ ÚJ PÁLYÁZAT, TOVÁBBI INFORMÁCIÓT KÉREK

 

 

Forrás:
Portfólió. (2021.. 09 01). Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210901/lakossagi-napelemes-palyazat-3-11-millios-tamogatassal-omlenek-a-fontos-modosito-javaslatok-498774
Portfólió. (2021.. 08 31). Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210830/itt-a-hatalmas-lakossagi-napelemes-palyazat-3-11-millio-kozotti-ingyenpenzt-osztanak-498346
Szűcs, G. (2021. 08 31). Villanyautósok. Forrás: https://villanyautosok.hu/2021/08/31/ingyen-kaphat-napelemet-hoszivattyut-35-000-magyar-csalad/?fbclid=IwAR3SD5FD6HwG4oR5797fYj6ZVAy4lWdZU2U9Fxq1-1QXsVKP3GFXcZwIzJs

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341