Napelem telepítés okosan

Tisztázzuk az alapfogalmakat a napelemes rendszerekkel kapcsolatban!

Napelemes rendszerek alapfogalmak - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter

Ahhoz, hogy a napelemes rendszerek telepítéséről beszéljünk, fontos tisztában lenni néhány alapvető fogalom pontos jelentésével. Nézzük a legfontosabbakat!

Napenergia

A nap felszínéből elektromágneses hullámok által továbbított energia. A napenergia az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás. A napenergia átalakításával tudunk a mindennapi életben is közvetlenül felhasználható hő- és villamos energiát előállítani. A hőenergia előállítása a napkollektorokban és naphőerőművekben, a villamos energia előállítása napelemes rendszerekben (naperőművek) vagy elektromos naphőerőművekben valósul meg.

A háztartási méretű napelemes rendszereket az áramszolgáltatók Háztartási Méretű Kiserőműnek nevezik) HMKE

Napelemek

(másnéven foto-voltaikus PV elemek) olyan félvezető lapokból álló eszközök, amelyek a fény sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Az előállított egyenáram elektronikus eszközökkel, az úgynevezett inverterekkel alakítható a váltakozó feszültségű 230V hálózaton használt berendezések számára felhasználható váltakozó árammá.

A napelemek működési elvét az 1800-as évektől ismerik, de a modern félvezető alapú napelemekre 1946-ig kellett várni. Ma a háztartási napelemes kiserőművekben és napelem parkokban, egyszerű napelemes rendszerekben monokristályos vagy polikristályos napelemeket alkalmaznak.

A napelemek várható élettartama 20-40 év, a gyártók jellemzően 20-25 év garanciát vállalnak a működésükre.

Inverter

A napelemes rendszerekben alkalmazott inverter (PV-inverter) elsődleges feladata a napelemek által előállított egyenáram (DC) váltakozó árammá(AC) történő átalakítása (230V, 50Hz), mely megegyezik az otthonaink konnektoraiban is található hálózat paramétereivel, melyekkel háztartási berendezéseinket üzemeltetjük.

Az inverter egyben a napelemes rendszerek központi egysége is méri a megtermelt elektromos energia mennyiségét, az aktuális hálózati jellemzőket. A korszerű inverterek saját kijelzőn megjelenítik a mért jellemzőket és számítógép hálózaton keresztül (pl.wifi internet kapcsolat) távoli eléréssel folyamatos monitorozást is lehetővé tesznek.

Az inverter szabályozza az előállított váltakozó áram jellemzőit (frekvencia, feszültség, fázis) szinkronizál a villamos energia hálózattal, túláram, feszültség védelmet biztosít. A tűzvédelem céljából DC oldali leválasztás biztosítása ugyancsak az inverter feladata.

Az inverter a teljesítménye és a hálózati csatlakozása függvényében egy vagy három fázisó

Az inverterek hatásfoka 95-98%, amennyiben megfelelően illesztik a tervezett rendszer méretéhez a kimenő teljesítményét.

A várható 10-15 év élettartam miatt célszerű a hosszútávú költségek tervezésénél a napelemek 20-40 éves élettartamával összevetve az inverter egyszeri cseréjének költségével számolni.

Tűzvédelmi kapcsoló

A tűzvédelmi kapcsoló beépítése a napelemes rendszerek telepítésekor maximum 5 métert meghaladó belső nyomvonal és maximum 10 métert meghaladó külső nyomvonalú kábelezés esetén kötelező (a napelemek és az inverter közötti távolságot nézve)

Feladata tűz esetén a feszültségmentesítés a napelemek leválasztásával, mely célja a tűzoltók életvédelme.

Van még néhány dolog, amit érdemes tudnia, ha komolyan érdeklik a napelemes rendszerek…

Ezeket írtam meg a Napelem telepítés kisokos című e-bookomba. Kulcsfontosságú információkat tartalmaz egy napelemes rendszer sikeres telepítéséhez és előnyeinek maximális kihasználásához.

Töltse le most ingyen!

Kérem a kisokost!

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341