Napelem telepítés buktatói

Monokristályos és polikristályos napelemek a napelemes rendszerek alap építőelemei

Monokristályos és polikristályos napelemek - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter

Ezekben a napelemekben a napenergia szilícium alapú félvezető kristályok segítségével alakul át elektromos energiává. Mivel a napelemes rendszerekben ma a kristályos napelemeket használunk, a másik nagy csoport a vékonyréteg napelemek csoportjáról egy másik bejegyzésben írunk.

Monokristályos és polikristályos napelemek jellemzői

A napelemekben használt félvezető kristályok előállítására ma két eltérő technológia létezik.

  • Teljesen homogén egykristály növesztésével szabályos és tiszta tömböket állítanak elő, melyeket felszeletelve egy homogén kristályszelet használható egy napelem cellának, ezek a monokristályos napelemek építőelemei. A monokristályos napelemek gyártása időigényes és költséges folyamat.

Monokristályos napelemek hatásfoka 16-19%. A cellák formája nyolcszög.

Monokristályos napelemek élettartama várhatóan kb. 30 év, garantált 80%-os teljesítményleadás 25 év

  • A kristály növesztés kisebb precizitást és energiát igénylő formája a több pontból növesztett polikristály, melyet felvágva több kristályszeletet tartalmazó lap képezheti a napelem cellát. A polikristályos napelemek előállítása kevésbé energia, és költségigényes és gyors.

Polikristályos napelemek Hatásfoka 14-18%. A cellák formája négyzet.

Polikristályos napelemek élettartama várhatóan kb. 30 év, garantált 80%-os teljesítményleadás 25 év

Monokristályos és polikristályos napelemek kiválasztási szempontjai

A polikristályos napelemek terjedése Magyarországon a kedvezőbb ár teljesítmény viszony miatt megelőzte a monokristályos napelemeket. A monokristályos napelemek teljesítmény előnye a folyamatos erős napsugárzás esetén jelentkezik. A mérsékelt égövi változó, szórt napfény viszonyok mellett a polikristályos napelemek teljesítménye nem marad el.

A napelemes rendszerek telepítésénél különböző gyártók termékei elérhetők, a magyar pénztárcákhoz leginkább a polikristályos napelemek árai igazodnak.

Mielőtt napelemes rendszert választ…

Van néhány fontos szempont, amivel érdemes tisztában lenni. Ezeket és mellette sok hasznos tudnivalót gyűjtöttem össze a Napelem telepítés kisokosba, amit most ingyenesen letölthet!

Kérem a kisokost!

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341