Blog...

Megérkezett a lakossági napelemes pályázat

Napelem telepítés specialista - Flamich Péter- PV Energy - kalkuláció

Itt van! Végre megérkezett a lakossági napelemes pályázat. Azonban alaposan megváltoztak a jogosultsági feltételek a végleges szabályrendszerben, így jelentősen erősödött a pályázat célcsoportja, illetve szociális rászorultsági jellege.

A kormányzati honlapon egyúttal közzétették a regisztrációs felhívást is a vállalkozásoknak, hogy jelentkezzenek regisztrált kivitelezőknek. A jelentkezéseket már hétfő délelőtt óta le lehet adni, így várhatóan már november elejére lesz egy alap kivitelezői lista, mellyel a lakosság fel tudja venni közvetlenül a kapcsolatot. A kivitelezői lista a pályázat teljes időtávjában folyamatosan bővíthető lesz.

Több alapvető változás

Az egyik, hogy nem az érintett ingatlanba állandó lakcímmel bejelentettekből kell kiindulni az egy főre eső Jjövedelem számításánál, hanem az ingatlanban (RÉSZ)TULAJDONNAL rendelkezők számából, és a nyugdíjas jövedelme is beleszámít a képletbe. Alapesetben a 2021. augusztus 30-i állapot számít a tulajdoni viszonyokat illetően, illetve az az állapot, amikor valaki benyújtja a pályázatát.

A pályázat célzottságát erősíti, hogy plusz pont jár azért, ha az adott ingatlanban 18. életévét be nem töltött személy(ek) (gyermek/ek) is be van(nak) jelentve.

Emellett a pályázat rászorultsági jellegét erősíti az egy főre jutó jövedelmi korlát (bruttó 4,85 millió forint 2020-ban az szja-bevallásban az összevont jövedelmek szerint), illetve azon ingatlanok esetében több plusz pont jár, minél inkább hátrányos helyzetű térségben történik a fejlesztés.

Ez azt jelenti, hogy ha a jogszabály alapján nem minősül kedvezményezett járásnak, akkor 1 pont jár, ha már kedvezményezett járásnak számít, akkor 2 pontot kap a pályázó, ha viszont fejlesztendő járásnak minősül (még nagyobb rászorultsági fok a térség adottságai alapján), akkor 3 pontot kap.

Ennek értelmében a gyermek nélkül, és fejlett régióból pályázók (pl. Budapest és az agglomeráció, vagy a Dunántúli megyeszékhelyek) 2 pontot kaphatnak, míg aki 3 gyermekkel vidéki, nehéz sorsú térségből pályázik az 7 pontot kaphat.

A módosabb térségekben, pár éve/évtizede épült, jobb hőtechnikai tulajdonságokkal és korszerű nyílászárókkal rendelkező ingatlanok ki/háttérbe szorultak az esélyeket illetően, igaz közben kiderült: garázs-, vagy melléképület tetejére, lapostetőre is telepíthető napelem, talajra azonban nem.

Ezekből a változásokból már jól érzékelhető, amit a társadalmi egyeztetésen többen is szorgalmaztak, hogy az uniós helyreállítási alapból származó pénzből elsősorban a fokozottan rászoruló, csekély önerővel rendelkező, nehéz sorsú régióbeli ingatlantulajdonos családok kapjanak vissza nem térítendő támogatással 2,9-11,3 millió forintot, ne pedig azok, akik egyébként is meg tudnák oldani az energetikai korszerűsítést, vagy annak egy részét. Így lesz ugyanis nagy hatása a pályázatnak és a nyertes családok rezsiáraknak való ellenállóképessége tényleg nő, miközben a fűtés korszerűsítése miatt a fejlesztendő járásokban a levegőminőség is javulhat.

További változások

A számos változás közül az alábbiakban még kiemelünk néhányat, amelyekre érdemes figyelni, de ezzel együtt is érdemes alaposan áttanulmányozni a felhívást, mert rengeteg részletszabály van. Ezek együttes ismerete dönti el azt, hogy valóban jogosult-e valaki pályázni.

A lakosság számára december 6-tól nyílik csak meg a pályázati ablak. Első körben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben, aztán december 13-tól, 20-tól és 27-től a fennmaradó megyékben is megnyílik.

Változott a komplex felújítás pontos célja

Két különböző műszaki tartalom egyikére igényelhető támogatás:

(1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,

VAGY

(2) tetőszerkezetre helyezett, alább részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje.

Az elnyerhető 100%-os vissza nem térítendő támogatás összeghatára is változott

Az elnyerhető támogatás a napelem tetőre szerelésekor (fenti első cél) legfeljebb bruttó 2 900 000 forint lehet (az eddigi kiírásban 2 896 108 forint szerepelt), a fenti második cél esetén legfeljebb bruttó 11 300 000 Ft (az eddigi kiírásban 11 559 214 Ft volt).

Az egy pályázó által igényelhető vissza nem térítendő támogatás mértéke a pályázat által érintett ingatlan műszaki állapota és a megvalósításra kerülő műszaki kombináció mentén változik.

Újdonság, hogy világosan rögzíti a szabályrendszer: nem nyújtható támogatás teljes társasház korszerűsítésére (társasház esetében a lakástulajdonosok külön-külön, egyedileg pályázhatnak saját ingatlanuk felújítására). Ez eddig nem volt benne a kizáró feltételek között.

Bár sok kérdés vonatkozott erre, de a végleges kiírás rögzíti, hogy nem nyújtható támogatás a pályázat benyújtásának időpontjában már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére, korszerűsítésére (kivéve, ha fűtéskorszerűsítés az igénylés célja a támogatásban részesíthető kapacitáshatárig), vagy fűtéskorszerűsítés igénylése esetén hőszivattyú, vagy fűtőpanelek kapacitásnövelésére, korszerűbb típusra történő cseréjére.

Azt is világosan rögzíti a végleges szabályrendszer, hogy nem nyújtható támogatás ugyanazokra a munkákra, melyeket – az államháztartás alrendszereiből nyújtott vagy uniós támogatási forrásból – a jelen pályázatban megjelölt támogatható tevékenységekkel (elszámolható munkákkal) azonos tartalommal végeztek el és a korábbi pályázatban megvalósított beruházás átadás-átvétele a jelen pályázatban szereplő beruházás megvalósítását megelőző 10 évben történt meg. Ez tehát azt jelenti, hogy ha az Otthonfelújítási támogatás, Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében már elnyert ugyanilyen célú támogatással ezt a támogatást nem lehet elnyerni, de ha ezekben a programokban más célt valósít meg a pályázó, akkor mehet a kettő párhuzamosan.

Fontos új tiltó feltétel, miszerint nem nyújtható támogatás azon ingatlan korszerűsítéséhez, amelyben a beruházással érintett ingatlanban a pályázat benyújtásakor található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalább fele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek.

Szintén új tiltó feltételek, hogy nem nyújtható támogatás a hálózatra nem kapcsolódó, szigetüzemben működő napelemes rendszerek telepítésére, illetve talajra telepített napelemes rendszer kialakítása kapcsán.

Az (1) első fejlesztési célnál a sok kérés ellenére sem engedték feljebb a támogatható, maximálisan beépíthető névleges napelem kapacitás mértékét (legfeljebb 5kW), de a (2) másodiknál van felfelé változás: 5 kWh-ról 14 kWh-ra megemelték napelemes rendszerhez kapcsolódó akkumulátoros tárolóegység tárolókapacitásának maximumát.

Szintén a (2) második célnál fontos változás, hogy ezúttal már beleírták pontosan, hogy mekkora lehet a meglévő fűtési rendszer kiváltása, új, energiahatékony, levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyú beépítésével: ennek felső korlátja tehát 12 kW fűtési teljesítmény.

Rengeteg egyéb műszaki és szabályrendszeri kisebb-nagyobb változás is van, így érdemes alaposan tanulmányozni a pályázatot, mert csak ezután lehet belevágni a szükséges dokumentumok, anyagok, számítások, tervek beszerzésébe, elkészítésébe.

Tanulmányozza a részleteket ITT és kérje ajánlatunkat!

https://napelem-telepites-specialista.hu/lakossagi-napelemes-rendszerek-tamogatasa-es-futesi-rendszerek-elektrifikalasa-napelemes-rendszerekkel-kombinalva/

Forrás: https://napelem.palyazat.gov.hu/ Portfólió. (2021. 10): https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20211019/itt-vannak-a-legnagyobb-meglepetesek-a-napelemes-palyazatban-505918

 

 

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

2 hozzászólás ehhez: “Megérkezett a lakossági napelemes pályázat”

  1. Mészáros István szerint:

    Tísztelt illetékes vezetők, hiányolom a nyugdíjas korosztály támogatását, nekünk elég lenne az elektromos napelem kiépítése, de kizárnak a pályázatból, mert mi már nem kapunk pontokat, főleg az egyedül élő kisnyugdíjasok, mi is tartunk az áram áremeléstől nagyon jó volna az ingyen telepítés, és a o ás villanyszámla, kérjük vegyenek minket is figyelembe.. Köszönettel várjuk döntésüket.

    1. Lukács Anita szerint:

      Kedves M. István! Köszönjük hozzászólását. Sajnos a pályázat kiírási feltételekről nem mi döntöttünk. Ha a pályázattal és a kiírási feltételekről érdeklődni szeretne, akkor forduljon bizalommal az ÉMI Nonprofit Kft-hez, akik a pályázathoz kapcsolódó ügyfélszolgálatot látják el. Üdvözlettel: Napelem-telepítés-specialista.hu

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341