Blog...

ÁRAMDÍJAK? HATÁR A CSILLAGOS ÉG!

Napelemes rendszerek alapfogalmak - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter

Az utóbbi időben egyre többször kerül szóba, hogy mi történik az árampiacon, mitől robbantak fel az árak, milyen folyamatok húzódnak meg az áremelkedések mögött, és ez milyen hatással lesz a hazai fogyasztókra. Valóban, ha ránézünk a tőzsdei árakra, sokkoló adatnak tűnik, hogy az idei első félév villamos energia piaci havi átlagárai 76 %-kal haladták meg az előző év azonos időszakának árait.

Az energiaellátás ára és megbízhatósága, különösen a villamos energia, kulcsfontosságú elemei egy ország energiaellátási stratégiájának. A villamosenergia-árak különösen fontosak a nemzetközi versenyképesség szempontjából, mivel a villamos energia általában az összes energiaköltség jelentős részét teszi ki az ipari és szolgáltató vállalkozások számára.

Milyen tényezők okozzák, ezt a növekedést?

Az energiaárak és -költségek az idő múlásával sok különböző tényezőtől függően változnak, mint például a ráfordítások ára, a piaci verseny és a piaci integráció feltételei, a szabályozással és a politikával kapcsolatos költségek, az adózás, valamint a fogyasztók igényei és viselkedési mintái.

A tavalyi karanténidőszakban a négy fal közé zárt lakosság a szokásosnál kevesebb pénzt tudott költeni, ezért jelentős megtakarítások halmozódtak fel, így a korlátozások feloldásával óriási mértékű kereslet zúdult az iparra, a felpörgő termelés pedig megnövelte a keresletet az energia iránt, ami az energiaárak növekedéséhez vezetett. Az sem elhanyagolható tényező, hogy tavaly olyan infrastrukturális karbantartásokat halasztottak el, amelyeket most kell elvégezni, ez pedig szűkíti a kínálatot.

Az unió továbbra is vezető szerepet igyekszik betölteni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, melyhez a már meglévő saját éghajlat- és energiapolitikai törekvéseit is figyelembe veszi.

A tél általában az energiarendszerek stressztesztje. Jelenleg a magas áramárak fő hajtóereje a magas gázárak. A fagyos időjárás, az egész Európára kiterjedő gyenge szél és más problémák magasabb és ingatagabb árakat eredményeztek a piacon, és jelentős kihívásokat jelentenek a kereskedők számára és emelkedhetnek a fogyasztói számlák.

Az államilag stimulált keresletnövekedés, a klímavédelmi intézkedések és az időjárási szélsőségek tehát egyaránt hozzájárultak a jelenleg tapasztalható áremelkedéshez, ami minden bizonnyal át fog gyűrűzni az élet többi területére is, tovább fokozva a már így sem elhanyagolható mértékű inflációt.

Európai hálózati problémák hatásai

Az élet egyik legfontosabb alapeleme az energia, amely napjainkra a mindennapi életünk szerves részét képezi és egyaránt fontos a társadalmi, a gazdasági igények kielégítéséhez. Életvitelünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepét – az energiától való függőségünket – akkor érezzük leginkább, amikor annak hiányával vagy energiaellátási zavarokkal szembesülünk.

Európa jelenlegi energetikai helyzete közismerten több szempontból sem tekinthető ideálisnak, hiszen nincs nagy mennyiségű természeti kincse, energiahordozóvagyona, amely képes lenne igényeinek jelentős részét megfelelően kielégíteni.

A globális felmelegedés elleni eredményes küzdelemhez elengedhetetlen a széles körű nemzetközi összefogás, mely még nem tekinthető teljesnek. Az európai villamos átviteli hálózat kölcsönös együttműködéssel kell, hogy biztosítsa az országok energia ellátását. A hálózat kiterjedése Lisszabontól Isztambulig terjed.

Az együttműködés egyúttal közös kiszolgáltatottságot is jelent az egész rendszer számára, ahol a rendszer egy részének meghibásodása végig tud gyűrűzni az egész rendszeren, ami jelentős és tartós áramkimaradáshoz vezethet. 2021. január 8-án az európai hálózat a lenti ábrán látható módon kettészakadt.

europai-elektromos-halozat

Merre tart Magyarországon az energia piac?

Magyarország, a nemzetközi rendszerekbe beilleszkedett kis gazdaság, így csak korlátozottan tud ellenállni a globális folyamatoknak, és a begyűrűző energiahordozó-árak hatását a határokon nem lehet megállítani.

Ezen kívül az elosztó hálózatok terheltsége és állapota sem kedvez az áram árának alakulásában. A magyar villamosenergia átviteli hálózatot a 2010-es évekre felújították, de a fogyasztói igények növekedése, az erőmű építések alakulása és a nemzetközi együttműködés fokozódó igénye folyamatos fejlesztést igényel.

Jelenleg a hálózat állapotának folyamatos monitorozása nem megoldott, az energia áramlás a fogyasztási és termelési helyzet függvényében változik. A visszatáplált fel nem használt energia legalább olyan problémát és zavarforrást jelent, mint az energiahiányos állapotok vagy a hálózaton keletkező aszimmetria.

Kisebb mozgásterünk van az energia tekintetében, hiszen van valamennyi hazai kitermelésű földgázunk, lignitünk, van nukleáris erőművünk és növekvő számban naperőműveink, amik valamelyest csökkenthetik a közvetlen függést a rövid távú nagykereskedelmi piaci hatásoktól.

A probléma azonban ott van, hogy mostanra a hazai mozgásteret teljesen felemésztette a „rezsicsökkentés” mindenáron való fenntartása. A lakosság jelenleg kívül esik az emelkedő költségek megtérítésének közvetlen lehetőségén, hiszen a választások előtt kevesebb mint egy évvel a lakossági energiaáremelésének lépését biztos, hogy nem meri meg lépni senki–, így maradnak a nem lakossági fogyasztók, akiknek viselniük kell a drasztikusan emelkedő költségeket.

A vállalati fogyasztók most kezdenek szembesülni vele, hogy jövőre akár 50-60 százalékkal magasabb ajánlati árakat kapnak, mint 2021-re. Egyelőre sokan kivárnak, reménykedve a trend megfordulásában, de nehéz olyan körülményt találni, ami lefelé mozdítaná az árakat. Ha a nagykereskedelmi árak emelkedése meg is áll, további ár nyomást jelent az idén bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer.

A 2021. január 1-től életbe lépő energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben (EKR) az energiakereskedőknek (áram- és gázkereskedők, valamint üzemanyag-forgalmazók) az általuk értékesített energiamennyiség arányában meghatározott megtakarítást kell elérniük a végső felhasználóknál.

Az energia nem csak az ipari, kereskedelmi és társadalmi jólét számára alapvető fontosságú, hanem a személyes kényelem és mobilitás szempontjából is elengedhetetlen. Ugyanakkor környezetünk számára az energia termelése és fogyasztása lényeges terhelést jelent: üvegházhatású gázok és a levegő egyéb szennyezőanyagainak kibocsátásával, földhasználattal, hulladéktermeléssel és olajfoltokkal jár. Ezek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, a természetes ökoszisztémák és az épített környezet károsodásához, továbbá az emberi egészségre is káros hatással vannak.

Termeljen és tároljon minél több villamos energiát saját vállalkozása felhasználására

Ma Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak egyik nagy problémája az, hogy nehezen tudják kitermelni fix költségeiket, melyek közt jelentős a villamos energiafelhasználás által keletkezett kiadás. Ahhoz, hogy ezeket a kiadásaikat le tudják faragni és a környezetre se legyenek káros hatással – ezzel is csökkentve a klímaváltozás okozta megváltozott időjárási viszonyok megjelenését – remek lehetőség rejlik a napenergia hasznosításában, mivel számukra az egyik legalacsonyabb beruházási költséggel járó lehetséges felhasználható energiaforrás a napenergia.

A napenergia felhasználása mellett szól az is, hogy elegendő kevés napsütés is ahhoz, hogy áramot lehessen előállítani, még december és január legsötétebb napjaiban is termel energiát. Egy kis és egy közepes vállalkozás esetében általánosságban elmondható, hogy nagyobb a villamosenergia-igénye (természetesen ez a cég profiljától is függ), de ha átlagosan 3-4x akkora az igénye, mint egy családi házé, akkor is kb.~ 6-8 millió forint a beruházás költségének összege.

Ha az alternatív energiaforrások elterjednének, a gazdaság egésze hasznát venné, mégis a fentieket figyelembe véve a legtöbbet a kis- és középvállalkozói szektor profitálhatna belőle, amennyiben a vállalatok ún. rezsiköltségeit jelentősen sikerülne ezzel csökkenteni, ebben az esetben a hazai cégek alacsony túlélési rátája mindenképpen változna pozitív irányba, és ez elősegíthetné a kisvállalkozások megerősödését.

Ha a fixköltségekben jelentős csökkenést mutat az energia, úgy e vállalkozások versenyképesebbé tudnak válni, és kihívói lehetnének a nagy tőkeerős cégeknek. Mindez hozzájárulhatna nemcsak a környezetileg, de társadalmilag és gazdaságilag is egy fenntarthatóbb rendszer kialakításához.

Ha ez nem történik meg, így egészen biztos, hogy az energiakereskedelmi szektor vállalatai kénytelenek lesznek áthárítani költségeiket valamilyen módon a fogyasztókra, hiszen most nagyon is sok oldalról került nyomás alá az ipar, ezért elkerülhetetlen, hogy a fogyasztók is megérezzék az előállítási költségek és köztük az energiaárak elszállását.

Érdemes újra átgondolni az energiahatékonysági, -megtakarítási és saját áramtermelési lehetőségeket, ezáltal csökkentve az áremelkedés negatív hatásait, mivel úgy tűnik tartósan fel kell készülnünk a magas energiaárak időszakára.

Ha Ön kis- és középvállalkozás tulajdonosa mindenképpen érdemes most egy jól működő napelemes rendszerre ajánlatot kérnie, ne habozzon, írjon nekünk ide kattintva!

 

Forrás:
• bloomberg.com. (2021. 01). Forrás: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-27/green-shift-brings-blackout-risk-to-world-s-biggest-power-grid
• caneurope.org. (2021. 09). Forrás: https://caneurope.org/high-electricity-prices-links-fossil-gas-need-shift-to-renewables/
• g7.hu. (2021. 07). Forrás: https://g7.hu/adat/20210721/fel-kell-keszulnunk-a-magas-energiaarak-idoszakara/
• Mészáros, K. (2021. 05). biztonsagpolitika.hu. Forrás: https://biztonsagpolitika.hu/egyeb/az-energiabiztonsag-helye-a-biztonsag-fogalomrendszereben-s-jelentosege-a-xxi-szazadban
• sourcing.hu. (2021). Forrás: https://www.sourcing.hu/aktualis/drasztikusan_emelkedo_energiaarak_5060os_aremelkedesek
• telex.hu. (2021. 10). Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2021/10/07/tombol-a-tokeletes-vihar-az-energiapiacon-hiaba-a-rezsiilluzio-itthon-is-nagy-a-baj-a-gazdasagban

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

2 hozzászólás ehhez: “ÁRAMDÍJAK? HATÁR A CSILLAGOS ÉG!”

  1. Rigó Nándor szerint:

    Egy fázisú házaknál értelmetlen napelemet építeni, április 30 óta leszabályozták 2.000-re a beépíthető napelem mennyiségét, így a legtakarékosabb fogyasztás mellett sem térül meg soha.

    1. Lukács Anita szerint:

      Kedves R. Nándor! Köszönjük hozzászólását. A csatlakozási teljesítmény maximuma 2500 W, mely pl.Sungrow inverterek esetén 30%-kal túlméretezhető napelemben, azaz 3250 Wp napelem telepíthető, mely Magyarországon kb. 3575 kWh éves energiát termel. Akinek ebbe a nagyságrendbe esik a fogyasztása (kb.8200,- Ft/hó villanyszámla, a jelenlegi kb. 36 Ft díjjal kalkulálva), le tudja fedni egy ilyen rendszerrel. A megtérülés kérdése összetettebb, függ a finanszírozástól, pályázati támogatástól, és nem utolsósorban a mesterségesen és valószínűleg már nem sokáig alacsonyan tartott lakossági villamos energia árától.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341