Blog...

Napelemet szeretnénk, de vajon a tetőnk alkalmas rá?

vajon-a-tetonk-alkalmas

A 100%-os napelemes pályázat megjelenésével a napelem telepítő cégeket kérdésekkel halmozzák el, hogy vajon ki lehet a sikeres pályázó? De egy a másik nagyon fontos tényezőről, sokan elfeledkeznek: a házuk tetejéről, pedig érdemes egy pillantást vetni ingatlanunk tetejére, melyre napelemet szeretnénk. A napelemek elhelyezésére szolgáló tető létfontosságú előfeltétele a napelemes rendszer telepítési folyamatának.

Ebben a cikkben megvizsgálunk néhány alapvető tényezőt, amelyek meghatározzák, hogy a tetőnk képes-e támogatni a napelemes rendszert.

ÍME NÉHÁNY TÉNYEZŐ, AMELYEK MEGHATÁROZZÁK, HOGY A TETŐ ALKALMAS-E A NAPELEMEK ELHELYEZÉSÉRE:

A tető három fő eleme, amelyet ellenőrizni kell: a tetőszerkezet, a tetőfedő anyag és a tető kora.

A tetőszerkezet

A tetőszerkezetnek el kell viselnie a napelem súlyát és méretét. Az egyik szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy a tető lapos vagy lejtős. A tető alakjától függően ellenőriznie kell, hogy a tető alkalmas-e panelek elhelyezésére.
Alaposan meg kell vizsgálnunk a tetőszerkezetet, hogy elbírja-e a napelem és a szerelési rendszerek méretét és súlyát. Így a tetőszerkezeti elemzés elengedhetetlen a napelemek telepítésének megkezdése előtt.
Érdemes ellenőrizni a fedélszéket, vagyis a tetőhéjazat alátámasztására szolgáló szerkezetet, hogy bírja-e vagy sem. A fedélszék tartja meg ugyanis a tetőhéjazatot, így még a hó- illetve a szél terhelésével is fel kell vennie a harcot.
A napelem-vállalkozók nem tetőfedő szakértők, így ha már nem „mai” a tetőnk és felmerül bennünk a kétség, hogy a tető szerkezetileg megfelelő-e, akkor érdemes konzultálni egy statikus szakemberrel, aki segít eldönteni, hogy az ingatlanunk tetőtőszerkezete alkalmas-e napelem telepítésre.

A tető kora

Egy másik fontos tényező a tetőszerkezet kora. A napelemek többségének élettartama körülbelül 25-30 év, így a tetőnek képesnek kell lennie arra, hogy elbírja, ezt a súlyt ezekben az években.
Egy szakszerűen felszerelt tető várható élettartama 40-50 év. Ha a tető már majdnem az élettartama végén jár, előfordulhat, hogy a PV rendszer telepítése előtt meg kell erősíteni, cserélni vagy javítani kell a tetőt, hiszen mindenképpen jó statikai állapotú tető szükséges a telepítéshez.
Azt érdemes leszögeznünk, hogy ha egy tetőszerkezet statikailag, a kora vagy más sérülés okán 5-10 éven belül javításra szorul, akkor ezeket a munkálatokat érdemes még a napelemek telepítése előtt megcsinálni, hiszen mind a tető, mind a napelem hosszú távú és költségigényes befektetés. Az sem elhanyagolható tényező, ha változtatásokat tervez a napelem telepítés után pár évvel, akkor több pénzt költhet el, mintha a telepítés előtt változtatna, mivel először el kell távolítania a fotovoltaikus rendszert.

A tetőfedő anyag

Egy másik megfontolandó szempont a tetőhéjazata, mivel a tetőn használt különböző anyagok eltérő szintű gondozást igényelnek, és gyakorlatilag, a tetőfedő anyag teljesíti „harcot” a frontvonalban, amikor támadnak az elemek: a jég, a fagy, a hó, a szél, vagy bármilyen más környezeti behatás megsértheti, főleg akkor, ha a tető előző felújítása vagy akár az építése során hibás volt a kivitelezés, például ha nem fordítottak kellő figyelmet a tetőfedés pontosságára, vagy esetleg kimaradt a bádogozás, ami a víz behatolásától óvja meg a védtelenebb részeket a tetőn.

Például, ha a tető palacserepekből áll, akkor a pala törékenysége miatt a legtöbb kivitelező nem vállalja a napelemek felszerelését a tetőre, mivel a fúrással járó tevékenységek jelentős hatással lehetnek teherbíró képességükre.

A különböző anyagok eltérő kapacitással rendelkeznek a napelemek megtámasztására. A betoncserép lehet nagy anyagsúlyú, de jellemzően nagy terhelést is elbír, és tartósabbnak is tekinthető, mint más anyagok.

Tévhit azonban, hogy a napelemek károsíthatják a tetőt, inkább pont ellenkezőleg: segíthetnek megvédeni a tetőt az öregedéstől és az időjárás viszontagságaitól.
A telepítőknek azonban különös gondossággal kell eljárniuk, amikor a napelemes rendszereket és tartószerkezetet a tetőre szerelik. A tető védelmére időjárásálló szerelvényeket, tömítőanyagokat és fémburkolatot kell használni.
Ha a tető lapos, a panelek és az állványok akár közvetlenül a szerkezetéhez történő közvetlen mechanikai kötés nélkül is elhelyezhetők. Ehelyett azonban nehéz betontömböket választhatnak, hogy a paneleket a helyükön tartsák.

Napelemek a tetőn

A PV telepítése előtt feltétlenül figyelembe kell venni a napelemek súlyát és hosszát is:

A napelemek súlya

A PV modul súlya és a rögzítő szerkezetek jelentős szerepet játszanak a napelem telepítésének tervezésénél. A súly jelentős tényező, amely segíthet meghatározni, hogy a tető elbírja-e a napelem telepítését.
Egy átlagos családi villamosenergia-fogyasztást figyelembe véve, legalább 10-16 panel szükséges a telepítéshez. A lakossági PV-panelek többsége egyenként körülbelül 18 kg-ot nyom, de a gyártótól függően 17 kg és 20 kg között is mozoghat. Így a panelek súlya kb. 180-300 kg között lesz. Ehhez még hozzájön a szerelvények és a tartószerkezet súlya, tehát ezt a terhelést a tetőnek tartósan viselnie kell következő évtizedekben. Lapostetőre szerelt tartószerkezet esetén ehhez még hozzátartozik a tartószerkezet súlyozása, ami a szélterhelés kivédése miatt szükséges.
A tető mérete is kérdés lehet napelemes rendszer telepítésénél, hiszen a fent említett panelek számához, ami egy átlagos családi házhoz kell nagyjából 20-35 négyzetméternyi tetőfelületre.
A tartószerkezet, napelem panelek és szerelvények össztömege átlagosan 10-20 kg-nak felel meg négyzetméterenként.
Ez a tömeg bármely tető elfogadható határain belül van, de pontszerű terheléseknél egyéb szempontokat is figyelembe kell venni. A különböző rögzítési/szerelési helyekre a pontterhelést úgy kell elosztani, hogy az csökkentse a teljes tetőterhelést és minimalizálja a tető szivárgását. A nagy pontterhelések miatt azonban több optimalizálásra is szükség lehet. A napelemes rendszer súlyterheléséhez fontos tényező még, hogy a tetőn van-e megfelelő szerkezeti támaszték a napelemes panelekhez.

A napelemek hossza

Létfontosságú figyelembe venni a PV-rendszerek hosszát, valamint a többi felszerelési elemet. A lakossági és kereskedelmi PV panelek méretükben különböznek a céltól függően.
A lakossági PV-panelek körülbelül 165-200 cm x 99 cm méretűek, és mindegyik panel általában körülbelül 60-72 napelem cellát tartalmaz.
A fentiek figyelembevételével érdemes, tehát a napelemes pályázat elolvasását követően az ingatlanunk állapotát is megvizsgálni, mielőtt tényleges belevágunk a telepítésbe.

Ha a napelemes rendszerének megtervezéséhez és a pályázat benyújtásához segítségre van szüksége, ezeket is figyelembe kell vennie, ne habozzon, írjon nekünk:

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Egy hozzászólás ehhez: “Napelemet szeretnénk, de vajon a tetőnk alkalmas rá?”

  1. RÉKÁSI JÓZSEFNÉ szerint:

    Érdekelne

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341