Blog...

HOGYAN TÁROLJÁK AZ ENERGIÁT AZ AKKUMULÁTOROS RENDSZEREK ?

hogyan-taroljak-az-energiat-az-akkumulatoros-rendszerek

Az RRF napelemes pályázat  és az elszámolási rendszer változása kapcsán is sokunkban felmerül a kérdés, akik már rendelkeznek napelemes rendszerrel, vajon érdemes az energiatárolással is foglalkoznunk?
A válasz egyértelműen: IGEN! Az energiatároló befektetés a jövőbe, hiszen a háztartások elmozdulása a központi energiaellátástól rengeteg lehetőséget rejt magában.

A napenergia helyi felhasználásával érhető el a lehető legnagyobb energiafüggetlenség, illetve így biztosíthatjuk, hogy a legnagyobb mértékben zöld energiával lássuk el a háztartásunkat, és nem mellesleg a rendkívüli hálózati események esetén kiszámítható megoldást nyújthat.

A gyakorlatban egy átlagos, napelemmel rendelkező magyar háztartás évente az általa megtermelt energia 30-35%-át használja fel helyben, míg a maradékot – a szaldóelszámolás miatt – az elosztói hálózatba táplálja, és a felhasználás időpontjában visszaveszi. Akkumulátoros energiatárolóval ez az arány 70-75%-ra növelhető.

Az energiatároló fő feladata kettős: a termelési csúcsok elsimítása, illetve a megtermelt energia felhasználásának késleltetése a fogyasztási csúcsidőszakig.
Napelemrendszerrel termelt villamos energiával fedezhetjük otthonunk energiaszükségletét, de az energia termelésének és felhasználásának ideje nem mindig esik egybe: a napelemek napközben termelik a legtöbb energiát, viszont a háztartások fogyasztása az esti órákban nő meg.
A villamosenergia-tároló a nappal megtermelt energiát a tényleges felhasználásig raktározza, ezáltal maximálisan kihasználhatók a napelemrendszer nyújtotta lehetőségek.

Fűthetünk-e napelemmel?

Az energiatároló két legfőbb jellemzője a tárolókapacitás és a teljesítmény. A teljesítmény azt mutatja meg, hogy a napelem pillanatnyi termeléséből mennyit tud elnyelni az akkumulátor, illetve milyen mértékben tudja kiszolgálni a háztartási fogyasztókat. A tárolókapacitás pedig azt jelenti, hogy egy teljes feltöltést követően összesen mennyi eltárolt energiát tud biztosítani a háztartás számára.

Egy átlagos otthon esetében a napelemes rendszert a korábbi fogyasztás alapján méretezzük. A háztartási fogyasztók ellátásához 1 kWp beépített napelem csúcsteljesítményhez 1,1-1,4 kWh tárolókapacitás szükséges. Ezeket az értékeket csak a rendszer túlméretezésével lehet javítani, amely sem műszaki, sem gazdasági szempontból nem indokolt.
A Sungrow által ajánlott energiatároló típus az egyenáramú oldalon, kábelesen csatlakozik a hibrid inverterhez, amely automatikusan ellátja a vezérlését, így tud kapcsolódni az energiatároló a napelemes rendszerhez.

Miért nem volt eddig jellemző energiatárolóval felszerelni a háztartási napelemrendszereket?

A napelemes rendszerekre vonatkozó szaldóelszámolás lehetővé teszi az energia hálózaton történő tárolását, így eddig nem volt szükséges tárolni helyben az energiát, azonban a 2024-ben bevezetésre kerülő bruttó elszámolás bevezetésekor a felhasználóknak rendszerhasználati díjat kell fizetnie a hálózatba betáplált energia visszavétele után, de egy háztartási energiatároló segítségével, a helyben megtermelt energia elraktározásával ennek a költségnek a nagy részét lehet megtakarítani. Ez a pályázati résztvevőknek is fontos szempont lehet, hiszen rájuk is fog vonatkozni az új elszámolási rendszer.

Ha Önben is felmerült az igény, hogy a napelemmel megtermelt energiát helyben tárolja, írjon nekünk és kérje ajánlatunkat:

Forrás:
MVM Optimum. (2021). Forrás: mvmoptimum.hu: https://mvmoptimum.hu/termekek/lakossagi-termekek/energiatarolas/otthoni-energia-tarolasi-megoldasok/
Villanyautósok. (2020). Forrás: villanyautosok.hu: https://villanyautosok.hu/2020/05/30/otthoni-energiatarolas-nemetorszagban-hobbi-vagy-uzlet/

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341