Blog...

ITTHON IS VALÓSÁGGÁ VÁLHAT A KÖTELEZŐ NAPELEM-TELEPÍTÉS AZ INGATLANOK TETEJÉN

Napelemes panel vagy napelem cserép megoldást válasszunk? - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter

Az Európai Unió új napenergia-stratégiájához mérhető, a teljes unió gazdaságát átfogó napenergia-fejlesztési terv még nem volt az EU történetében. A stratégia lehetővé teszi a napenergiában rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázását, ezáltal fontos mérföldkő a klímacélok eléréséhez és az orosz energiahordozóktól történő függetlenedéshez vezető úton.

-Sajtófigyelés-

Az Európai Bizottság május 18-án mutatta be az orosz energia importjáról való uniós leválás tervét, a REPowerEU csomagot, mely 2027-ig függetlenítené az EU-t az orosz energiától. Az intézkedési terv az energiamegtakarítás és energiahatékonyság növelésével, az ellátás új forrásokkal való változatosabbá tételével, a fosszilis energiahordozók kiváltásával, illetve a megújuló energia kapacitások telepítésének felgyorsításával érné el a célt.

A terv megvalósításában jelentős szerep hárul majd a napenergiára – derült ki a REPowerEU részeként bemutatott uniós napenergia-stratégiából. Ennek célja, hogy 2025-ig legalább 320 GW-ra bővüljön az EU-s fotovoltaikus kapacitás, ami a jelenlegi telepített kapacitás és bővülési ütemének legalább a megduplázását jelentené. Az évtized második felében pedig tovább fokoznák a telepítési tempót, 2030-ig 600 GW-ra növelve az uniós fotovoltaikus kapacitást. A stratégia a fotovoltaikus technológia mellett megemlíti a koncentrált napenergiában (CSP) vagy naphőerőművekben rejlő lehetőséget is, és az általa kijelölt cél szerint 2030-ig meg kell háromszorozni a napenergiából származó hőtermelés jelenlegi szintjét.

A STRATÉGIAI CÉLSZÁMOK ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN A BIZOTTSÁG NÉGY KEZDEMÉNYEZÉST JAVASOL, EZEK EGY NAPELEMES TETŐ KEZDEMÉNYEZÉS (SOLAR ROOFTOP INITIATIVE), EGY SZÉLES KÖRŰ – EGYEBEK MELLETT AZ ENERGIAKÖZÖSSÉGEK TERJEDÉSÉT IS MEGGYORSÍTÓ – ENGEDÉLYEZÉSI REFORM, VALAMINT A BLOKK MUNKAERŐHIÁNYÁNAK KEZELÉSÉT, ILLETVE A FOTOVOLTAIKUS TECHNOLÓGIA “BELFÖLDI”, UNIÓS GYÁRTÁSÁNAK NAGYOBB TÁMOGATÁSÁT CÉLZÓ PROGRAMOK.

A kezdeményezések közül – úttörő jellege miatt – külön figyelmet érdemel a napelemes tető kezdeményezés. Becslések szerint az EU-ban található ingatlanok tetőfelületére telepíthető napelemes rendszerek a közösség villamosenergia-fogyasztásának közel 25%-át is képesek lehetnek fedezni, ami meghaladja a földgáz uniós árammixben elfoglalt részarányát is.

A kezdeményezéssel a Bizottság egyik célja, hogy a tetőre telepíthető naperőművek engedélyeztetési folyamatának hosszát legfeljebb 3 hónapban maximalizálja. Azt is biztosítanák, hogy minden új épület “napenergia-kész” legyen: ez azt jelenti, hogy az ingatlanoknak már a tervezése során szemponttá tennék, hogy a helyszín besugárzási adottságaihoz alkalmazkodó, a napenergia-termelés optimalizálását lehetővé tevő kialakítással épüljenek meg, az utólagos költséges szerkezeti beavatkozásokat feleslegessé téve.

Kötelező lesz a napelem-telepítés a tetőkön

A kezdeményezés talán legérdekesebb része, hogy a 2020-as évtized második felében fokozatosan kötelezővé tenné a napelemek ingatlanokra történő telepítését is:

  • 2026-ig minden új, 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű középület és kereskedelmi épület esetében;
  • 2027-ig minden meglévő, 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű középület és kereskedelmi épület számára;
  • 2029-ig minden új lakóépületen.

A tagállamoknak robusztus támogatási rendszereket kell létrehozniuk a tetőre telepíthető napelemes rendszerek terjedését elősegítendő, beleértve az ezekkel kombinálható energiatárolókat és hőszivattyúkat is, kiszámítható, 10 évnél rövidebb megtérülési időt biztosítva. A lehető leggyorsabb kapacitásbővítés érdekében szükség esetén a legmegfelelőbb épületeknek elsőbbséget kell élvezniük a támogatási programban, a napelemek telepítését pedig tetőfelújítással és energiatárolással is célszerű kombinálni, amihez egyablakos ügyintézési rendet kell kialakítani a Bizottság szerint.

Az ingatlanok tetejére telepített napelemes rendszerek a jövőben csak energiatárolókkal kiegészülve tudnak hosszú távon hatékonyak lenni. Az energiatárolók jelentőségére az illetékes európai szakmai szervezet, az EASE (European Association for Storage of Energy) is felhívta a figyelmet, miszerint a 2030-ig elérendő megújuló kapacitási célok mellett szükséges az energiatárolás vonatkozásában is célokat megfogalmazni.

A teljes gazdaság átalakulását hozhatja a napenergia.

Nem szabad elfelejteni, hogy az EU napenergia-stratégiája nem pusztán arról szól, hogy napelem paneleket telepítenek a tetőkre: a napelemre alapozva átalakítható a teljes gazdaság, olyan lökést ad a zöldítési erőfeszítéseknek, amelyek sok csatornán keresztül hatnak egy országra. A napelemek révén még inkább elősegíthető például a közlekedés zöldítése. Ne feledjük, hogy ma a közlekedési szektor az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsátó. A napenergia révén tovább tud terjedni az elektromos autózás, de agro-pv telepítésekkel modernizálható a mezőgazdaság is (nem beszélve az elektromos traktorok és mezőgazdasági gépek alkalmazásáról), és számos nemzetgazdasági szempontból fontos iparági szereplő tud áttérni a zöldenergiára, amivel nem csak függetlenedni tud energetikai szempontból, hanem a költségeit is csökkenti – mindezt klímabarát módon.

További fontos hozadéka a stratégiának, hogy az komplex módon hat az innovációra: a különböző megújuló energiatermelő módok hibrid alkalmazása mind-mind olyan lehetőségeket nyújtanak, amelyekkel teljesen a fogyasztó-termelő energiaigényeire szabható a rendszer. Az innováció másik oldala az okos energetikai rendszerek megteremtése, amelyek egyértelműen a jövőt jelentik ebben az iparágban is.

Végül, de nem utolsó sorban a REPowerEU stratégia kiemelten kezeli az ellátási-lánc problémák enyhítésére is tervezett uniós napelem-gyártást: ez szintén olyan eleme a stratégiának, amely közvetlenül a magyar piacnak is jó, mert ha a hazai piaci szereplők is Európából vásárolnak, akkor jelentős kockázatokat tudnak mérsékelni, amely az árban is megmutatkozhat – a cél mindenképpen az, hogy olcsóbbá tegyék a napenergiát Európában.

A Magyarország esetében 2030-ra prognosztizált több mint 6 ezer és 2040-re célul kitűzött 12 ezer MW napenergia kapacitás amellett, hogy hálózatfejlesztést igényel, intenzív energiaforrás diverzifikáció és tárolókapacitás fejlesztés révén érhető el.

Vissza nem térő alkalom

A napenergia Magyarország egésze számára stratégiai jelentőségű energetikai kérdés: valamennyi ágazatban hasznosítani lehet, kezdve az agráriumtól, ahol agro-PV megoldások szükségesek, a gyáriparon át, mely esetében a napenergiával kiegészített geotermikus energetikai rendszerek és hidrogén-létesítmények lehetnek a zöldenergia forrásai, egészen a háztartásokig (HMKE és energiatárolás).

Ha Önt is érdeklődik napelemes rendszer telepítés és energiatárolási megoldások iránt, kérje ajánlatunkat itt: https://napelem-telepites-specialista.hu/ajanlatkeres/

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20220602/uj-szintre-emelheti-a-napenergia-forradalmat-az-eu-mesterterve-itthon-is-valosagga-valhat-a-kotelezo-napelem-telepites-az-ingatlanok-tetejen-548509

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341