Napelem telepítés okosan

Áramszolgáltatótól független, saját áramellátás napelemes rendszerrel

Napelemes rendszer - rezsicsökkentés - napelem telepítés specialista - Flamich Péter

A napelemes rendszerek telepítésének ötletével sokakban azonnal egy áramszolgáltatóktól, villanyszámláktól mentes nulla rezsivel működő megoldás képe rajzolódik ki.

Kevesen tudják azonban, hogy jelenleg hazánkban nem ez a legelterjedtebb napelemes rendszer telepítési mód.

A napelemek a napenergiát egyenáramú elektromos energiává alakítják. Az egyenáramú elektromos energiát 230V váltakozó áramú rendszerhez kell illesztenünk ahhoz, hogy a háztartási eszközeink működhessenek.

Az átalakítást az inverter végzi, amely egy vagy három fázisú módon csatlakozhat. Egy ilyen módon felépített rendszer elektromos energiát termelő naperőmű.

Ez a rendszer azonban csak napsütésben termel elektromos áramot…

…azaz világosban és lehetőleg zavartalanul tiszta időjárásban. Éjszaka és gyenge fényviszonyok mellett (pl. esős, havas, téli időjárásban) az elektromos áram termelés jelentősen lecsökkenhet vagy akár meg is szűnik. Emiatt szükséges az energia átmeneti tárolása. A szigetüzemű, áramszolgáltatótól független rendszerek létrehozásánál szükséges a tároló megoldás melyet ma leghatékonyabban solar akkumulátorokkal végeznek. Az akkumulátorok töltése a napelemekről történik egy napelemes töltésszabályozó vezérlésével.

Napsütéses időben az akkumulátor töltődik és a saját fogyasztók kerülnek ellátásra a napelem által szállított energiával. Ha nincs megfelelő napsütés, akkor az akkumulátor átveszi az energiaforrás szerepét és a tárolt energiából szolgálja ki a háztartási fogyasztókat.

A jövőt a szigetüzemű rendszerek elterjedése képviseli. Jelenlegi telepítési költsége az akkumulátor és a töltő egység figyelembe vételével közel duplája a saját tárolóval nem rendelkező hálózatra tápláló napelemes rendszereknek.

Az akkumulátoros szigetüzemű rendszerek az év nagy részében biztosítják a gyengébb napsugárzású időszakok és az éjszakák áthidalását, de a téli napsugárzásban szegény időszak áthidalására nem alkalmasak.

A hosszabb időszak áthidalására egyéni megoldások kevésbé vannak kilátásban egyelőre kísérleti fázisban van közösségi energiaátalakító telepek kialakítása, ahol pl. a napenergiával előállított fel nem használt árammal hidrogén gázt állítanak elő, amit gáztározóban letárolva a téli időszakban hőerőműben tudnak felhasználni.

Mielőtt belevágna a napelemes rendszer kialakításába…

… van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni. Ezeket összegyűjtöttem a Napelem telepítési kisokosba, amit most ingyenesen letölthet!

Kérem a kisokost!

 

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

2 hozzászólás ehhez: “Áramszolgáltatótól független, saját áramellátás napelemes rendszerrel”

  1. Attila szerint:

    A szigetüzemű napelemes rendszer alkalmazása esetén a az akkumulátorok élettartamával hogyan lehet számolni?

    1. Flamich Péter szerint:

      A szolár akkumulátorok várható élettartama típustól, használati intenzitástól, működési hőmérséklettől is függ, 5-10 év között várható.

Szólj hozzá te is!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341