Blog...

Napelemes rendszer pályázat 2021-ben

Napelem telepítés pályázat 2021

A napelemes rendszerek telepítésének finanszírozásában és ilyen módon a napenergia segítségével történő villamosenergia termelés elterjedésében a különböző pályázatok által nyújtott támogatások nagy szerepet játszanak. 2020 második negyedévében nagyjából 75 000 magyar házon működik átlagosan 4kW teljesítményű kisméretű naperőmű. A kormány középtávú terveiben a 2030-ra ezt 200 000 háztartásra szeretné kibővíteni, melyet a megfelelő ösztönző pályázati programokkal próbálnak elérni. A cikkben bemutatjuk a 2021-es pályázat részleteit!

A legújabb lehetőség 2021.január 1-től nyílik meg a 2020.november 25-én megjelent Magyar közlönyben található pályázati kiírással:

A Kormány 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról

A lakásfelújítási program keretein belül igényelhető 50% támogatás maximálisan 3 000 000 Ft összegben akár napelemes rendszer telepítésére is. Nagyon fontos új elem, hogy nincs területi korlátozás, így a forrás a budapesti és pest megyei lakosok számára is elérhető.

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat a támogatás feltételeivel kapcsolatban

Kik igényelhetik a támogatást?

A támogatás célja a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, így a támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti

Az igénylők köre rendkívül széles, célszerű ellenőrizni a pontos kiírásban, hogy milyen módon tudunk megfelelni a feltételeknek.

Házaspárok és élettársak mellett egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel. Elvált szülök esetén a gyermekével élő szülő a támogatás jogosultja.

A támogatás további feltétele a köztartozás mentesség és az igazolt 1 éves maximum 30 napra megszakított magyarországi társadalombiztosítási jogviszony. Nem kap azonban támogatást, aki az igénylés előtti 180 napban közfoglalkoztatott volt.

Hol vehető igénybe a támogatás?

A támogatás Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületekre vehető igénybe. Azonban az ingatlannak tényleges lakóhelyként kell szolgálnia, azaz a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik.

Ebből következik, hogy nyaralókra például nem pályázhatunk.

Mekkora az igényelhető támogatás?

A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosan 5-6 kW teljesítményű napelemes rendszer esetén, melynek bekerülési költsége 2-2,5 MFt, az igényelhető támogatás 1-1,2 MFt. így bőven maradhat további felújítási célra is elkölthető forrás.

Mire igényelhető a támogatás?

A támogatás alapvető célja lakásfelújítás, de ide értendő a megújuló energiaforrások alkalmazása, így a napelemes rendszerek telepítése is. A legfontosabb otthonfelújítási célok

 1. víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
 2. fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 3. fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 4. az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 5. a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 6. tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 7. égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
 8. klímaberendezés beépítése, cseréje,
 9. napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 10. belső tér felújítása, ideértve
  1. a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
  2. a galériaépítést,
  3. a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
  4. a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
  5. a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
  6. a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
 11. a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség, így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
 12. kerítés építése,
 13. gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 14. terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 15. térburkolat készítése, cseréje,
 16. télikert kialakítása,
 17. amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
 18. alapozási szerkezet megerősítése, valamint
 19. beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Hogyan igényelhető a támogatás?

Pályázni lehet a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai úton vagy személyesen a kormányablakoknál.

Meddig igényelhető a támogatás?

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

Új áramszolgáltatói elszámolás a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele esetén

Az Információs és Technológiai Minisztérium honlapján megjelent cikk alapján a vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg. A szaldóelszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg. Az új rendszerben a hálózatból vételezett energia árát az ellátási szerződés szerint számolják el, az lakossági fogyasztóknál tehát az egyetemes szolgáltatás egységárával egyezhet meg. A napelemes termelő által a hálózatba táplált energia átvételi árát szintén a későbbiekben szabják majd meg.

Pályázzon Ön is napelemes rendszer telepítésére!

Az aktuális pályázattal és a lehetőségekkel kapcsolatban kérdezze szakértőnket!

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

2 hozzászólás ehhez: “Napelemes rendszer pályázat 2021-ben”

 1. Ottó szerint:

  Hogyan biztosítható napelemes rendszernél az 50-50% ős arány?
  Anyagköltség-Munkadíj ?

  1. Kiss Dániel szerint:

   A rendelet 5. pontja alapján „A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.”

   Azaz maximálisan 6 000 000 Ft teljes projekt összegnél érjük el a maximum támogatási összeget, ami 3 000 000 Ft

   7.3 pontja alapján „A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

   A fentiek alapján a maximális támogatási összeg lehívhatósága érdekében a munkadíjnak a teljes projektösszeg 25%-át kell elérnie. Ez az arány megközelítőleg fedi is a valóságot.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341