Blog...

Melyik napelem gyártót válasszuk?

Hogyan válasszunk a napelem gyártók közül? - Napelem telepítés specialista - Flamich Péter

Aki eljutott ehhez a kérdéshez, már nagyon hosszú információ gyűjtésen, sok töprengésen és tervezésen van túl. Megszületett a döntés, hogy saját napelemes rendszert telepítsen, egy költséges beruházásba fogjon, mely a következő 30 évben villamos áramot termel a saját ház vagy vállalkozás számára. Ilyenkor az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik gyártó termékét érdemes választani. Ebben a cikkben néhány hasznos információval segítünk a döntésben.

A napelemek típusairól, teljesítményéről, méretéről, hatásfokáról, garanciájáról azaz a műszaki paramétereiről egy másik cikkben már részletesen írtam.

Monokristályos és polikristályos napelemek a napelemes rendszerek alap építőelemei

Ismerhetjük, hogy milyen műszaki paraméterekkel méreteznek egy rendszert a megfelelő energia termelés elérése érdekében, tudjuk mit vállalnak a műszaki adatlapokban.

De vajon tudjuk-e hogy kinek a termékében bízhatunk meg?

Ki az a gyártó, akire egy 30 évre szóló beruházáshoz az alapvető termelő alkatrészeket, a napelemeket beszerezzem?

Vehetek-e kínai gyártótól napelemet vagy csak a német, amerikai vagy kanadai márkában bízzak?

A cikk célja, hogy ezekben a fontos kérdésekben adjon iránymutatást és bemutassa a világban jelenleg legmegbízhatóbbnak tartott napelem gyártó piaci szereplőket.

A napelem piac mérete az elmúlt években évente megkétszereződött és a napelemek iránti igény folyamatos további növekedése várható a közeljövőben. A piac növekedése és a technológiák fejlődése gyártók sokaságának megjelenéséhez vezetett és a várható növekedés új vállalatokat sarkall a napelem gyártás megkezdésére.

Nehéz eligazodni a márkák között…

Azok számára, akik nem ismerik a napelem gyártói piac szereplőit és folyamatait, meglehetősen nehéz feladat kiigazodni a márkák, gyártók és termékek között, hogy jó minőségű, megbízható és jó ár/érték arányú terméket választhassunk.

Sokan megpróbálják elintézni a kérdést a korábbi évek sztereotípiájával „a német minőség” a „kínai gagyi” . Ez talán bizonyos termékek esetében ez sokszor igaz volt és a mai napig igaz, de olyankor az olcsó műanyag gyerekjátékok, vagy ruházati másolatokra gondolhatunk.

Ezt a sztereotípiát elfelejthetjük. Mára nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fejlett elektronikai eszközök területén Kína a tömeges termékek összeszerelő gyártócsarnokának szerepéből kilépett és a technológiai kutatás és fejlesztés egyik vezetője lett. Ez igaz a mobiltelefonok (pl. Huawei, Xaomi), a számítástechnika (pl. Lenovo), a napelemes inverterek (Huawei, Sungrow) és maguk a napelemek fejlesztésére és gyártására is. De csak egy egyszerű példa, a Canadian Solar napelemek gyártásával foglalkozó cég alapítója a kínai származású Shawn Qu, jelenlegi elnöke Xiaohua Qu Ph.D, a cég napelemeinek kisebb részét Kanadában, döntő részét Kínában gyártják.

Fontos tudni, hogy a távol keleti gyártási költségek alacsony szintje miatt az amerikai és európai piaci szereplők majdnem minden terméküket Dél-Kelet Ázsiában gyártatnak. Kína minden tekintetben vezeti a világpiacot a napelem gyártásban, a „made in Europe” felirat lényegében Kínában az európai szabványoknak megfelelően gyártott paneleket jelent.

A piacon azonban jelen vannak a vertikálisan jól integrált kínai gyártók is, ahol a kutatás-fejlesztéstől a gyártáson át az értékesítésig lefedik a teljes működést. Ezen gyártók minőségben és árban is sok esetben versenyképes választási lehetőséget adnak.

A napelemek egy telepített rendszer legfontosabb termelő és egyben legdrágább részei…

Épp ezért kiválasztásuk a hatékonyságot, a tartósságot és megbízhatóságot jelenti egy rendszernél. A gyártó kiválasztása egy kritikus szempont. A megbízhatóságra egy kritérium lehet például, hogy a gyártó kapacitása legalább 500 megawatt legyen évente.

A nemzetközi gazdaság egyik legfontosabb információ szolgáltatója a Bloomberg hozta létre a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) által negyedévente kiadott listát a megbízható napelem gyártók kiválasztásának egyszerűbbé tételéhez. A napelem panel gyártók nemzetközi rangsorolási rendszere (BNEF PV Module Tiering System) az úgynevezett „tiering” rendszer, ahol a gyártókat három kategóriába osztják be:

 • Tier1: vezető gyártó cégek a legmagasabb minőségi besorolással
 • Tier2: másod osztály
 • Tier3: harmad osztály

Bár az árkülönbség a Tier1 és Tier3 kategóriájú gyártók termékei között elérheti a 20%-ot is, a hosszútávú befektetés miatt mindenképpen megéri a minőséget választani.

Nézzük meg mi alapján osztályozzák a gyártott napelem paneleket:

Tier 1 napelemek

A Tier 1 osztályba sorolt napelem gyártók tekinthetők a legjobbaknak a piacon mind megítélés, mind a termékeik minősége szempontjából. A világ napelem termelésének kb 2%-át teszik ki Tier 1 kategóriájú termékek.

Főbb jellemzőik:

 • A Tier 1 minőségi osztályba sorolt gyártók nem csak összeszerelést vagy cimkézést végeznek, hanem a teljes vertikális gyártási folyamatot végzik a szilícium kristálynövesztéstől a végső összeszerelésig. Mely teljes folyamatot minőségellenőrzik.
 • A gyártás során jellemző a nagyfokú automatizáltság az emberi hibalehetőség minimalizálása érdekében
 • A gyártó legalább 5 éve jelen van a piacon termékeivel. Ez az egyik legfontosabb szempont ha figyelembe vesszük a gyártók által 10-15 évre vállalt garanciát, nem beszélve a 25 éves teljesítmény garanciáról
 • A Tier 1 gyártók rendelkeznek saját kutatás-fejlesztéssel és saját termékeiket saját szabadalmaikkal fejlesztik

Tier 2 napelemek

A Tier 2 osztályba sorolt termékek az arany középút. 8-9%-át teszik ki a piaci forgalomnak.

 • A gyártásuk automatizált, de nem ez a legjellemzőbb a gyártásra
 • A kutatás-fejlesztés jelen van a gyártóknál, de a fejlesztések mértéke jelentősen elmarad a Tier 1 gyártóktól
 • A Tier 2 gyártók termékei általában 2-5 éve elérhetők, és nem érték még el azt a piaci elfogadottságot, mint a magasabb osztályban, ehhez sok esetben a tőkeháttér és az eszközök hiányoznak.

Tier 3 napelemek

A Tier 3 osztályba sorolt gyártmányok a piac 90%-át kitevő tömegtermékek.

 • Általában csak napelem összeszereléssel foglalkoznak, amit saját márkanév alatt árulnak
 • alacsony szintű automatizáltság, magas emberi munka tartalom és hibalehetőség a gyártásban
 • nincs saját kutatás-fejlesztés a termékek mögött
 • az adatlapok műszaki paraméterei nem feltétlenül valós adatok
 • a termékek folyamatos minősége nem garantálható egyenletesen, van esély „mellényúlásra”

Mi ezeket a gyártókat ajánljuk

Javasoljuk, tehát a napelemes rendszer telepítése vagy napelemek vásárlása előtt elsősorban az alábbi gyártók termékeiből válasszanak a minőségi garancia érdekében. A lista az éves gyártókapacitás szerint van sorrendbe állítva. Minden felsorolt gyártó a Tier 1 kategóriába tartozik a fent leírt szigorú feltételrendszer alapján:

Gyártó/márka Éves gyártási kapacitás (MW/év)
Jinko Solar 16000
Longi Solar 15000
JA Solar 15000
Canadian Solar 13000
Risen Energy 11000
Hanwha Q-Cells 10700
Trina Solar 8000
GCL Systems 7200
First Solar 6200
Talesun 6000
Seraphim 5000
Suntech 4500
Astroenergy 4200
Znshine 3500
Jinergy 2700
Sunpower 2400
LG Electronics 2000
Phono Solar 2000
Waaree 2000
REC 1800
Neo Solar Power 1800
HT-SAAE 1500
Adani/Mundra 1500
Vietnam Sunergy 1500
Boviet 1000
Lightway 1200
Vikram Solar 1200
Jolywood 1100
Hendigan GMEGC 1000
Ulica Solar 800
Hansol Technics 600
Shinsung 300

Maradt még kérdése?

Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a napelemes rendszerek telepítésével kapcsolatban egy ingyenesen letölthető kiadványban. A Napelem telepítési kisokos segítségével elkerülheti a leggyakoribb hibákat és későbbi bosszúságokat!

Töltse le itt:

KÉREM A KISOKOST

 

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341