Blog...

Hálózatra tápláló napelemes rendszer

Napelem - áramszolgáltató - napelem telepítés specialista - Flamich Péter

A napelemes rendszerek telepítésének ötletével sokakban azonnal egy áramszolgáltatóktól, villanyszámláktól mentes nulla rezsivel működő megoldás képe rajzolódik ki.

Kevesen tudják azonban, hogy jelenleg hazánkban nem ez a legelterjedtebb napelemes rendszer telepítési mód. A legtöbb ma telepített napelemes rendszer kétirányú villanyórával felszerelt hálózatra tápláló napelemes rendszer.

A napelemek a napenergiát egyenáramú elektromos energiává alakítják. Az egyenáramú elektromos energiát 230V váltakozó áramú rendszerhez kell illesztenünk ahhoz, hogy a háztartási eszközeink működhessenek.

Az átalakítást az inverter végzi, amely egy vagy három fázisú módon csatlakozhat. Egy ilyen módon felépített rendszer elektromos energiát termelő naperőmű.

Ez a rendszer azonban csak napsütésben termel elektromos áramot, azaz világosban és lehetőleg zavartalanul tiszta időjárásban. Éjszaka és gyenge fényviszonyok mellett (pl. esős, havas, téli időjárásban) az elektromos áram termelés jelentősen lecsökkenhet vagy akár meg is szűnik. Emiatt szükséges az energia átmeneti tárolása. A hálózatra tápláló napelemes rendszerek nem tárolják helyben az energiát, hanem az áramszolgáltató hálózatába egy speciális villanyórán keresztül visszatáplálják.

Napsütéses időben a saját fogyasztók kerülnek ellátásra a napelem által szállított energiával, és a hálózat szállítja el a felesleges energiát más fogyasztókhoz. Ha nincs megfelelő napsütés, akkor az energiaforrás szerepét az áramszolgáltató elektromos hálózata veszi át és szolgálja ki a háztartási fogyasztókat.

A jövőt a szigetüzemű rendszerek elterjedése képviseli. Jelenlegi telepítési költsége az akkumulátor és a töltő egység figyelembe vételével közel duplája a saját tárolóval nem rendelkező hálózatra tápláló napelemes rendszereknek.

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341