Napelem telepítés buktatói

8 szempont, amit érdemes figyelembe venni napelemes rendszer telepítése előtt

Napelem telepítés specialista - napsütés - áram

Sok esetben praktikus, ha a ház körüli teendőket, a barkácsolással járó feladatokat, elvégezzük mi magunk, ahelyett, hogy rábíznánk valakire. Azontúl, hogy kizökkent a monoton hétköznapokból, kihívást jelent, az elvégzett munka pedig büszkeséggel tölt el. Ráadásul még a munkadíjat is megspórolhatjuk. Van azonban néhány szempont, amivel nem árt tisztában lenni, mielőtt belevetjük magunkat a munkába, különösen ha olyan speciális területről van szó, mint a napelemes rendszerek telepítése.

 

Egyedül vagy szakemberrel?

Örök dilemma ez sok kérdésben, de talán beszédes, hogy villamosmérnökként és hobbi ezermesterként a saját napelemes rendszerem telepítését inkább szakemberre bíztam.
Ez egy jelentős, legalább 30 évre szóló beruházás, melynek értéke meghaladja az 1 millió forintot, ezért azt gondolom érdemes stabil alapokra építkezni.
Több szempontot is figyelembe vettem, mielőtt úgy döntöttem, szakember segítségét kérem. A legfontosabb kérdéseket, átgondolásra váró szempontokat most megosztom Önnel is, hogy jó döntést hozhasson.

Nézzük, mire érdemes figyelni!

1.Legyen terv!

A rendszert meg kell tervezni, amihez az egyes elemek részletes ismerete szükséges. A piacon lévő kínálat minden téren bőséges, ha optimális rendszert szeretnék az alapját a tervek képezik.

2.Nem mindegy az elhelyezés…

A napelemek megfelelő méretezése és pozicionálása a hosszú távú energiatermelés és a megtérülés, a hozam alapja. Ha ez nem megfelelő, akkor azzal az elvárt megtérülést is veszélyeztethetjük.

3.Szakértelmet igényel

A telepítés általában a tetőszerkezeten történik, tehát a magasban végzett munka minden veszélyével számolnunk kell. Általában hozzá kell nyúlni a cserepekhez, tetőszigeteléshez, fóliához, ezek a munkák pedig szakértelmet igényelnek.

4.Veszélyes is lehet!

Egy napelem kimeneti feszültsége kb. 30V, ebből egy nem túl nagy 5 KWp rendszer esetén 16 db-ot kell összekötnünk, melynek kimenetén kb 600V egyenfeszültség is mérhető. Ez olyan esetben, ha valakinek nincs tapasztalata ezen a területen, nem tudja mihez szabad nyúlni és mihez nem, életveszélyes helyzetet eredményez.

5.Villanyszerelő nélkül inkább ne…

A váltakozó feszültségű hálózati oldal 230V hálózati feszültséget jelent, ami az inverter váltakozó áramú oldalán mérhető. Itt csatlakozik a napelemes rendszer házunk villamos hálózatához és/vagy a szolgáltató kétirányú villanyórájához. Ez a munkafázis csak akkor végezhető házilag, ha valaki maga is villanyszerelő, de még ezen belül is igényelhet speciális jogosultságokat.

6.Garancia

A profi kivitelező csapatok a munkájukért garanciát vállalnak, a legtöbb felelősség biztosítással is rendelkezik. Így Ön ebben az esetben nyugodt lehet. Saját kivitelezés esetén viszont miénk a felelősség, ami hibás munka esetén további feladatokat és nehézségeket okozhat.

7.Ügyintézés és adminisztráció

A napelemes rendszer telepítésekor sem spórolható meg az áramszolgáltatói ügyintézés. Ezt a részét nem lehetetlen, hogy elintézzük magunk is, mivel az áramszolgáltatók ügyfélszolgálatai ma már kellően felkészültek és segítőkészek. De jobb, ha felkészülünk több ügyintézési körre, egyeztetésekre és szakmai kérdésekre, melyekre választ kell adnunk.

8.Pályázhatunk is…

Ha igazán gyors megtérülést szeretnénk, akkor célszerű választani egy számunkra megfelelő és éppen rendelkezésre álló pályázati forrást. A pályázatok általában további szakterületek bevonását igénylik. Szükség lehet például egy statikusra és energetikusra a szakvélemények elkészítéséhez, de akár egy pályázatíró útmutatása is jól jöhet ilyenkor.

Ha Ön sem kockáztatna…

Összességében, napelemes rendszer telepítésekor a legjobb, amit tehet, ha kikéri egy szakértő véleményét és felkér egy profi kivitelező csapatot, hogy megkímélje magát az ügyintézéstől vagy épp a veszélyes munkafázisoktól.
Ha azonban szeretné jobban átlátni a telepítés folyamatát és lépéseit, hogy magabiztosan tudjon kivitelezőt választani és kontrollálni a munkát, akkor töltse le ingyenes kiadványunkat, a Napelem telepítési kisokost itt…

Kérem a kisokost!

…vagy kérdezze szakértőnket itt!

Flamich Péter
Környezettudatosság, klímavédelem, rezsicsökkentés, fenntartható energiafelhasználás, CO2 kibocsájtás csökkentése, vagy egyszerűen egy élhető jövőkép. A megújuló energiaforrás mindenki számára elérhető már. A cégemet és ezt a blogot azért hoztam létre, hogy minél többen értesüljenek a lehetőségekről, naprakész információhoz jussanak a napelemes rendszerekről és szakértő segítséget kapjanak a kivitelezésben is. Kérdezzen bizalommal Ön is tőlem a "Szakértő válaszol" menüpont alatt!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

+36 1 248 2341